Δεν αλλάζει το ακατάσχετο, ΕΝΦΙΑ-τέλη δεν υπάγονται στον νόμο Κατσέλη

Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αλλαγή του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας δεν υπάγονται στον νόμο Κατσέλη.

Σε απαντήσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη προς βουλευτές σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επί κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων ευρώ, στις περιπτώσεις, δε, που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στα 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *