«Δεν ελέγχουν τις πολυεθνικές»

«Τη στιγμή που φουντώνει ξανά, η συζήτηση για υστέρηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν διεξάγει, εδώ και χρόνια, κανέναν φορολογικό έλεγχο στις πολυεθνικές εταιρείες, που με διάφορες λογιστικές αλχημείες, και κυρίως μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών, φοροδιαφεύγουν, αλλά και φουσκώνουν τις τιμές των προϊόντων που πωλούν στην Ελλάδα».

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ,  από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα του Επιτρόπου κ. Σεμέτα, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής σε ερώτησή του έθετε το θέμα των ενδο-ομιλικών συναλλαγών που πραγματοποιούν πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, δηλαδή, το συνήθη τρόπο φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τα αυθαίρετα «δικαιώματα χρήσης σημάτων, οι υπερκοστολόγημένες αγορές προϊόντων, ο ενδοεπιχειρησιακός δανεισμός κ.α.», ζητώντας ταυτόχρονα να πληροφορηθεί «εάν στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα και κυρώσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, τα τελευταία 10 χρόνια, που να αφορούν φορολογικές παραβάσεις ενδο-ομιλικών συναλλαγών».

Η απάντηση της Κομισιόν, όπως τονίζει η ανακοίνωση, αποτελεί πραγματική ντροπή για τις διαχρονικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και για τα κόμματα του δικομματισμού, αφού ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, κ. Σεμέτα, αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ελέγχους των ελληνικών φορολογικών αρχών στις πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα.

Ο κ. Σεμέτα, συνεχίζοντας στην απάντησή του, ομολογεί ότι το Μνημόνιο δεν περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από την Ελλάδα και την Επιτροπή (εκ μέρους των κρατών μελών) δεν κάνουν ειδική αναφορά στο θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών», αλλά ρίχνει την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «όπως αναφέρεται στο τελευταίο Μνημόνιο Συνεννόησης , η Κυβέρνηση αναμένεται να προετοιμάσει φορολογική μεταρρύθμιση έως τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει αν κρίνονται απαραίτητες οι προσαρμογές στους κανόνες του για τις ενδοομιλικές συναλλαγές».

[sc:Πηγή id=”http://www.enikos.gr/economy/43917,%C2%ABDen_elegxoyn_tis_polye8nikes%C2%BB.html” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *