Δεν πληρώνουν πάνω από δύο στα δέκα ευρώ οι φορολογούμενοι

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εισπραξιμότητας καταγράφουν ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν φθάσει στο αμήν. Δεν αντέχουν άλλους φόρους και η φοροδοτική τους ικανότητα έχει προ πολλού εξαντληθεί. Αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις δεν πληρώνουν στην εφορία το 20% με 30% των φόρων που έχουν βεβαιωθεί. Δηλαδή, τουλάχιστον δυο στα δέκα ευρώ φόρων μένουν απλήρωτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώνουν το ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ. Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί και η πληρωμή των φόρων εισοδήματος έρχεται στην τελευταία θέση. Το ποσοστό εισπραξιμότητας ίσα που υπερβαίνει το 68%.

Στη διάρκεια του έτους έως και το τέλος Οκτωβρίου, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ήρθαν αντιμέτωποι με δόσεις ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,896 δις ευρώ. Κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα 1,414 δις ευρώ, με την εισπραξιμότητα του φόρου να διαμορφώνεται σε 74,6% και το δρόμο για την εξόφλησή του να είναι ακόμα μακρύς. Οι δόσεις τελειώνουν τον Ιανουάριο του 2018. Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έρθει μέχρι και τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στο μέτωπο των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, η εικόνα δεν είναι καλή. Στα 2,661 δις ευρώ των απαιτήσεων πληρωμής για τις δύο πρώτες δόσεις οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώνονται 834 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Η εισπραξιμότητα στο 68,68%.

Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται περισσότερο συνεπείς. Ίσως η καλύτερη επίδοση να σχετίζεται με την ανυπαρξία ακατάσχετων επαγγελματικών λογαριασμών. Τα στοιχεία δείχνουν εισπραξιμότητα στο 87% καθώς από τα 3,512 δις ευρώ των οφειλών πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 3,056 δις ευρώ.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ, από τα 10,232 δις ευρώ οφειλών τα 8,642 δις ευρώ καταβλήθηκαν στην ώρα τους ( εισπραξιμότητα 84,46%) και τα υπόλοιπα 1,590 δις ευρώ μπήκαν στον κουβά των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η συνολική εισπραξιμότητα ( εμπρόθεσμες πληρωμές) φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου ανήλθε σε 81,63%.

news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *