Δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τα ενεχυροδανειστήρια

Μπορεί το πολιτικό θερμόμετρο να είναι υψηλό καθώς οδηγηθήκαμε σε νέα προεκλογική περίοδο μετά την αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης, ωστόσο… για τον απλό κόσμο οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν, με πολλούς να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα της κρίσης που έχει χτυπήσει τα πορτοφόλια των πολιτών είναι η ραγδαία άνοδος που παρουσίασαν σε όγκο δουλειάς τα ενεχυροδανειστήρια ή ανταλλακτήρια χρυσού, μιας και ο κόσμος προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που έχουν αυξηθεί πωλώντας χρυσαφικά και κοσμήματα για λίγα χρήματα.

Ενώ άλλες επιχειρήσεις βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο, τα μαγαζιά που ασχολούνται με την πώληση και την αγορά χρυσού και άλλων πολύτιμων λίθων και μετάλλων, βλέπουν τη δουλειά και τα έσοδα τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

«Ο κόσμος έρχεται κάθε μέρα και πολύ συχνά προκειμένου να μας φέρει τιμαλφή και άλλα αντικείμενα αξίας προκειμένου να υπολογίσουμε την αξία τους και να τους πούμε σε ποια τιμή μπορούμε να αγοράσουμε», είπε μιλώντας στο REDALERT υπεύθυνος παραρτήματος αλυσίδας ανταλλακτηρίων χρυσού στη Θεσσαλονίκη, που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Αυτά που συνήθως προτιμούν να φέρνουν προς πώληση οι ενδιαφερόμενοι είναι κατά κύριο λόγο τα κοσμήματα, κυρίως χρυσά αλλά και ασημένια, ενώ ελέω της κρίσης μερικοί φέρνουν και κάποια ενθύμια τα οποία μπορεί να διαθέτουν κάποιο πολύτιμο μέταλλο και μπορούν για αυτό το λόγο να «πιάσουν» κάποια χρήματα.

Όσο για τις χρυσές λίρες, αυτές όσοι τις διαθέτουν, προτιμούν να τις ανταλλάσουν με ρευστό στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς όπως λένε οι ειδικοί, πάντα αγοράζει σε πιο συμφέρουσες τιμές το συγκεκριμένο είδος.

Και ρολόγια

Τώρα τελευταία, με δεδομένη την ανέχεια του κόσμου, στο χορό της ανταλλαγής έχουν μπει τα καλά και φυσικά ακριβά ρολόγια, για τα οποία τα ανταλλακτήρια μπορούν να δώσουν 800 έως και 10.500 ευρώ για ένα χρυσό και επώνυμο ρολόι χειρός.

Προς το παρόν βέβαια το ενδιαφέρον για τα ρολόγια είναι χαμηλό, αλλά από ό,τι φαίνεται θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, αφού πολλοί κοιτούν πια να δώσουν οτιδήποτε έχει αξία, ώστε να πληρώσουν με αυτά τα χρήματα δώσεις δανείων και άλλες επείγουσες οικονομικές υποχρεώσεις.

Χρειάζεται προσοχή

Βέβαια, η ραγδαία ανάπτυξη των ενεχυροδανειστηρίων, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και επιτήδειοι, οι οποίοι δεν είναι πιστοποιημένοι και λειτουργούν χωρίς άδεια, ενώ πολλές φορές εξαπατούν ανυποψίαστους με τη μέθοδο της παράδοσης παραλαβής μέσω κούριερ. «Με αυτόν τον τρόπο αγοράζουν τα τιμαλφή σε χαμηλή τιμή, ενώ μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αξία» σημειώνει ο κ. Νίκος που διατηρεί ανταλλακτήριο στην οδό Εγνατία από το 1981.

Αυτό που πρέπει να προσέχουν κυρίως οι πολίτες προκειμένου να μην εξαπατηθούν είναι αρχικά να κάνουν τη συναλλαγή αυτοπροσώπως στο εξειδικευμένο κατάστημα, το οποίο θα έχει σε εμφανές σημείο αναρτημένη την άδεια λειτουργίας του, καθώς και την άδεια των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τις εν λόγω συναλλαγές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πολλοί που λειτουργούν παράνομα, δεν κόβουν απόδειξη για τη συναλλαγή, ούτε πληρώνουν φόρο 3,6% που τους επιβαρύνει, με αποτέλεσμα να αποκομίζουν έσοδα ύψους 50.000 ευρώ, δηλώνοντας ωστόσο στην εφορία εισοδήματα κάτω των 2.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν καν φόρο.

redalert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *