Δημιουργική λογιστική με τις συντάξεις βουλευτών

Μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη και πρωτόγνωρη ταραχή σε κυβερνητικούς κύκλους προκάλεσε η αποκάλυψη του Τύπου της Κυριακής ότι στις περικοπές συντάξεων που έγιναν στις 31 Ιανουαρίου δεν περιλαμβάνονται οι συντάξεις βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών και πρώην κοινοταρχών, που σύμφωνα με ειδική διάταξη του ν. 4093/12 μειώνονται κατά 20% ή 30% όταν τα εν λόγω πρόσωπα λαμβάνουν δεύτερη ή τρίτη κύρια σύνταξη!

Και μάλιστα δεν είναι μόνο ότι οι συντάξεις αυτές έμειναν εκτός περικοπών, αλλά επιπρόσθετα όταν γίνουν (λέγεται για το τέλος Μαρτίου), θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο που θα περιορίζει τις τελικές απώλειες! Αυτή η διαφορά έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι μειώσεις. Ενώ σε όλους τους συνταξιούχους κάθε νέα μείωση επιβάλλεται μετά από όσες έχουν προηγηθεί, στην περίπτωση των βουλευτικών και δημαρχιακών συντάξεων, η νέα μείωση (20% ή 30%) μπαίνει πρώτη και μετά ακολουθούν αυτές που προηγήθηκαν!

Από Μάρτιο

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του «ΤτΚ», ο λόγος που δεν έγιναν οι μειώσεις οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας δεν πρόλαβαν να κάνουν τις απαιτούμενες διασταυρώσεις, ώστε να συμπεριληφθούν και οι συντάξεις των βουλευτών, δημάρχων κ.λπ. στις περικοπές όλων των υπόλοιπων συνταξιούχων!

Γι’ αυτές τις διασταυρώσεις θα χρειαστούν δύο μήνες και καλώς εχόντων των πραγμάτων οι μειώσεις αναμένεται να γίνουν στις 31 Μαρτίου, τη στιγμή που για όλους τους συνταξιούχους της χώρας οι περικοπές έγιναν χωρίς καθυστέρηση, στις 31 Ιανουαρίου!

Πέρα από την καθυστερημένη μείωση που θα γίνει στις 31/3/2012 και αναδρομικά από 1/1/2013, το μεγάλο κόλπο έχει να κάνει με τον υπολογισμό των περικοπών. Η Το Εκτόςτον υπολογιμτο διάταξη του ν. 4093/12 αναφέρει ότι πρώτα μπαίνει η μείωση του 20% ή 30% και μετά η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και οι επόμενες μειώσεις. Σε όλους τους άλλους συνταξιούχους, όμως, δεν ισχύει κάτι ανάλογο, και κάθε νέα μείωση επιβάλλεται στο τέλος και όχι στην αρχή.

Με αυτή τη σειρά που μπήκαν οι μειώσεις, μια σύνταξη δημάρχου ή βουλευτή, που είναι σήμερα στα 2.900 ευρώ, αν το 20% έμπαινε στο τέλος, θα μειωνόταν στα 1.472 ευρώ. Τώρα όμως που η μείωση 20% μπαίνει στην αρχή, η μείωση περιορίζεται και η τελική σύνταξη πέφτει στα 1.668 ευρώ.

Με αδιάσειστα στοιχεία

Το θέμα που αποκάλυψε ο «ΤτΚ» για την αναβολή της ειδικής αυτής μείωσης του 20% ή 30% σε σύνταξη βουλευτή, δημάρχου, νομάρχη που παίρνει ταυτόχρονα και δεύτερη κύρια σύνταξη από άλλο Ταμείο (Δημόσιο, ΤΣΑΥ, Νομικών, Τράπεζας κ.λπ.) στηρίχτηκε σε αδιάσειστα στοιχεία (σ.σ.: που επιβεβαίωσαν προς τιμήν τους με προσωπικές μαρτυρίες τους στον υπογράφοντα συνταξιούχοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου).

Επισήμως πάντως δεν υπήρξε χθες αντίδραση στην τεκμηριωμένη αποκάλυψη του Τύπου της Κυριακής. Αλλά, όπως πληροφορηθήκαμε, ο θόρυβος που προκάλεσε αυτή η αποκάλυψη έφτασε σε υψηλό επίπεδο.

Γλιτώνουν τις τσέπες τους

Για παράδειγμα, αν στη σύνταξη των 2.900 ευρώ οι μειώσεις έμπαιναν με τη σειρά που επιβάλλονται σε όλες τις άλλες συντάξεις, τότε θα είχαμε:

* Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (μείωση) 12%, ήτοι -348 ευρώ.

* Μείωση 20% στο τμήμα από τα 1.200 ευρώ και άνω, ήτοι -270 ευρώ.

* Μείωση 12% στο τμήμα άνω των 1.300 ευρώ, ήτοι -117 ευρώ.

* Μείωση 15%, ήτοι -324 ευρώ και

* Μείωση (βουλευτικής σύνταξης) 20%, ήτοι -368 ευρώ.

Αποτέλεσμα: 1.472 ευρώ τελική σύνταξη, αν η μείωση του 20% έμπαινε στο τέλος.

Επειδή όμως η μείωση αυτή μπαίνει στην αρχή, κατά παρέκκλιση όσων ισχύουν για όλους τους άλλους συνταξιούχους, ιδού το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται:

Σε βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη 2.900 ευρώ έχουμε:

* Μείωση (βουλευτικής, ή δημαρχιακής σύνταξης) 20%, ήτοι -580 ευρώ.

* Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (μείωση) 9%, ήτοι -208 ευρώ.

* Μείωση 20% στο τμήμα από τα 1.200 ευρώ και άνω, ήτοι -182 ευρώ.

* Μείωση 12% στο τμήμα άνω των 1.300 ευρώ, ήτοι -75 ευρώ.

* Μείωση 10%, ήτοι -185 ευρώ.

Αποτέλεσμα: 1.668 ευρώ τελική σύνταξη, με την αλλαγή της σειράς κατά την οποία μπαίνουν οι μειώσεις στη συγκεκριμένη διάταξη για τις βουλευτικές και δημαρχιακές συντάξεις!

Κώστας Κατίκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *