Διώκονται για κακούργημα 104 τραπεζικά στελέχη

Και οι ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – Για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων ύψους 370 εκ. ευρώ

ΠΑΝΩ από 100 τραπεζικά στελέχη και 9 κομματικά πρόσωπα (ταμίες) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της περιόδου 2000-2011 βρίσκονται στον κατάλογο των ονομάτων για τα οποία η Οικονομική Εισαγγελία με παραγγελία της ζητεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ασκήσει ποινική δίωξη για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων.

Η δικαστική έρευνα που διενεργούσε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης κατέληξε στο αίτημα απαγγελίας κατηγοριών για τα κακουργήματα της απιστίας (για τα τραπεζικά στελέχη) και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν (για τους ταμίες των κομμάτων της περιόδου 2000-2011) και συγκεκριμένα για δάνεια που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια και σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Πρόκειται για την συνέχεια της έρευνας που είχε τεθεί στο αρχείο και ανακινήθηκε εκ νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017, με αποτέλεσμα τελικά να αναβιώσει το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη το οποίο μιλούσε εξ αρχής για δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση προς τα κόμματα, απλώς και μόνο με εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση.

Ως γνωστόν, στην περίφημη τροπολογία του 2013 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ουσιαστικά έθεταν την υπόθεση στον αρχείο με δυο προϋποθέσεις:

Α) Να υπήρχαν αποφάσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων των τραπεζών (επιτροπών πιστοδοτήσεων). Αυτές υπήρχαν.

Β) Να έχουν τηρηθεί οι κανόνες της ΤτΕ για τη χορήγηση δανείων. Δηλαδή να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Με βάση το πόρισμα Καλούδη που αναβίωσε με την παραγγελία δίωξης, ο σκόπελος της τροπολογίας ξεπεράστηκε με το σκεπτικό ότι αυτές οι επαρκείς εξασφαλίσεις δεν υπήρχαν, δεδομένου ότι δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάσει τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.

Κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική άποψη είναι ότι αυτά τα δάνεια, κυρίως ένα μεγάλο μέρος (σε Πειραιώς ως διαδόχου της Αγροτικής και Attica), έχουν καταστεί απαιτητά και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, δηλαδή ουσιαστικά είναι κόκκινα.

Υπό δίωξη βρίσκονται στελέχη από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica.

Τα δάνεια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση είναι ενήμερα συνεπώς δεν έχουν ποινικό ενδιαφέρον.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *