Δυνατό πόκερ στις τράπεζες

Επιδιώκοντας να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ουσιαστική συμβολή του στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, η κυβέρνηση επιλέγει την οδό της “ομαλής μετάβασης” και των σταδιακών αλλαγών στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών που ελέγχονται μετοχικά από το Δημόσιο. Συνεχίζει τις διαβουλεύσεις, βρίσκει modus vivendi  με τους τραπεζίτες και τους ιδιώτες μεγαλομετόχους και εστιάζει στα μεγάλα ζητήματα χρηματοδότησης της οικονομίας.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι προωθούμενες αλλαγές στην Τρ. Πειραιώς και την Alpha Bank παγώνουν -τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Μετά τον κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων που πραγματοποίησε ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank Δημ. Μαντζούνηςαποτελούν στην παρούσα  φάση στυλοβάτες και εγγυητές σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Επιλέγει λοιπόν να παραμείνουν στις θέσεις τους για μιά μακρά μεταβατική περίοδο, η οποία συναρτάται με τις εξελίξεις στα μέτωπα του χρέους και της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Για τον κ. Σάλλα αναφέρεται μάλιστα από κυβερνητικές πηγές, ότι έχει να ολοκληρώσει ένα  μεγαλόπνοο σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθωσης του ομίλου, ο οποίος μετά την ενσωμάτωση 6 τραπεζών  κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά και είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της βιομηχανίας και του αγροτικού τομέα.

Αντίθετα στην Εθνική Τράπεζα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν διοικητικές αλλαγές στο πρότυπο της Eurobank. Τη διοίκηση της Εθνικής θα αναλάβει η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει βαθιά επιστημονική γνώση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ήταν η αρχιτέκτων του ομώνυμου νόμου για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων.

Θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου στην Εθνική θα αναλάβει ο Γιώργος Μιχελής, που ήταν Γενικός Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας.

Θετικά μηνύματα από τις αλλαγές στην Eurobank

Ιδιαίτερα θετικό μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα και τους ξένους επενδυτές αποτέλεσε ο χειρισμός των διοικητικών αλλαγών στην Eurobank. Μετά τη συνάντηση του Γ.  Δραγασάκη με τον επικεφαλής της Fairfax (και ισχυρού μετόχου της Eurobank) Πρεμ Γουάτσα, την περασμένη Παρασκευή, συνεδρίασε την Κυριακή το Δ.Σ. της Eurobank και αποδέχθηκε τις παραιτήσεις του προέδρου του ομίλου Παναγιώτη Θωμόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου. Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης του κ. Μεγάλου, «αποφάσισε να αποδεχθεί πρόταση για να αναλάβει θέση συμβούλου στον όμιλο Fairfax».

Στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο  Νίκος Καραμούζης, ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της αγοράς και εκ των δημιουργών της τράπεζας, ενώ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου επιλέχτηκε ο  Φωκίων Καραβίας. Ο κ. Καραβίας, μέχρι τώρα ανώτατος γενικός διευθυντής της Eurobank, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, και είχε καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

Εργάζεται στον όμιλο τα τελευταία 17 χρόνια. Η διοικητική αλλαγή στην Eurobank, με την επιλογή δύο έμπειρων τραπεζικών στελεχών για να ηγηθούν του ομίλου, διασκέδασε τις ανησυχίες της αγοράς για το μέγεθος και το εύρος των αλλαγών στις τράπεζες και τον κίνδυνο κομματικών επιλογών. 

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *