Δυστοκία για νέα μέτρα

Με συζητήσεις επί εναλλακτικών σεναρίων και… κοπτορραπτική συνεχίζεται η επίπονη κυοφορία του νέου πακέτου μέτρων, το οποίο πριν ακόμη ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι θα χρειασθεί συμπλήρωμα με πρόσθετες περικοπές 2,5 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά η τρόικα. Αποφάσεις για τη σύνθεση του πακέτου δεν ελήφθησαν ούτε στη σημερινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη,  κατά την οποία υποτίθεται ότι θα έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές, ώστε το σχέδιο περικοπών να δοθεί αύριο στον πρωθυπουργό και να συζητηθεί την Πέμπτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης. Το γράψε-σβήσε θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες και η οριστικοποίηση των μέτρων δεν πρόκειται να γίνει πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του κ. Σαμαρά με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες της ΕΕ.

Ολα λοιπόν βρίσκονται υπό αίρεση και τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ώσπου  η κυβέρνηση να έχει μια σαφή εικόνα των προθέσεων και διαθέσεων των ισχυρών της ευρωζώνης, ώστε να μπορεί να υπολογίσει τις πιθανότητες επιμήκυνησης του προγράμματος προσαρμογής.

Αλλωστε πολλά από τα συζητούμενα μέτρα μπορεί να σκοντάψουν σε αντιρρήσεις της ΕΕ ή της τρόικας – άρα θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μη χρειασθεί νέος κύκος αναζήτησης-συζητήσεων-διαπραγματεύσεων, που θα καθυστερούσε την σύνταξη της έκθεσης και την έγκριση εκταμίευσης της – καθυστερούμενης ήδη – δόσης του δανείου.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση του πακέτου περικοπών 11,5 δισ. δίνεται τώρα από το υπουργείο Οικονομικών η 14η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα ξαναμπούν στο τραπέζι της “κοπτορραπτικής” όλα τα μέτρα και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης θα κληθούν να επικυρώσουν το τελικό, ολοκληρωμένο σχέδιο περικοπών, προχωρώντας ενδεχομένως σε ορισμένες τροποποιήσεις.

Σήμερα έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν οι κ. Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Σταϊκούρας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι βασικοί άξονες των μέτρων έχουν διαμορφωθεί και το ζητούμενο σ’αυτή τη σύσκεψη ήταν   να γίνουν πιο «ήπια» τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, με περικοπές από άλλα υπουργεία.

Διάφορα σενάρια συζητήθηκαν στη σύσκεψη και η συζήτηση θα συνεχισθεί σε επόμενες συναντήσεις υπουργών και υπηρασιακών παραγόντων. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα στείλει επιστολές προς όλους τους υπουργούς, ζητώντας τους να υποδείξουν  μέτρα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Η λίστα των περικοπών

Το πακέτο των επώδυνων μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνει:

* Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας.

* Κατάργηση του  ΕΚΑΣ  για τους συνταξιούχους  κάτω των 65 ετών, ενώ στα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του θα συμπεριληφθεί  και η ιδιοκατοίκηση.

* Περικοπή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας (για όσους δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθούν να τα λαμβάνουν).

* Μείωση των μισθών όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα οι μάχιμοι ένστολοι.

* Περικοπή του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τα άλλα Ταμεία.

Μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2% έως 15%.

* Περικοπές των δεύτερων και τρίτων συντάξεων, καθώς και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων.

* Περικοπή σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

* Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων τους σε ποσοστά έως και 35%.

* Κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου (υπολογίζονται περίπου σε 50).

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *