Είναι διασφαλισμένες ή όχι οι καταθέσεις

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Είναι διασφαλισμένες ή όχι οι καταθέσεις όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός; Εγώ λέω πως δεν είναι. Και το λέω, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις εγγυηθεί. Και δεν μπορεί γιατί δεν έχει φράγκο, δεν της έχει μείνει κανένα κομπόδεμα.

Αν η ΕΚΤ ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες την επιστροφή των εγγυήσεων που τους χορηγεί όλο αυτό το διάστημα των μαζικών αναλήψεων, τότε ένας θα είναι ο δρόμος, να βάλουν χέρι στις καταθέσεις.

Ο νόμος λέει ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι ποσού 100.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι θα πληρώσουν όσοι έχουν στην τράπεζα πάνω από αυτό το ποσό. Δυστυχώς, μιλάμε για το 0,5% των καταθετών. Φτάνουν;΄Αναμφισβήτητα, όχι.

Οι τράπεζες έχουν στεγνώσει από ρευστό. Από 260 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των καταθέσεων στην αρχή της κρίσης, οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων έχουν συρρικνωθεί κατά 130 δις. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο έκαναν φτερά 40 δις ευρώ σε πείσμα των διαβεβαιώσεων ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες.

Πολλές ήταν και οι διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν οι τράπεζες, ενδεχόμενο που ξένες εφημερίδες θεωρούσαν βέβαιο εδώ και 2-3 εβδομάδες. Να, όμως που έγινε κι αυτό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *