Εθνική Τράπεζα: Πουλάει «κόκκινα δάνεια» 5,2 δισ. ευρώ

Στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, που φτάνουν τα 5,2 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι τόκοι, προχωρά η Εθνική Τράπεζα, βάζοντας σε εφαρμογή το λεγόμενο project «Earth». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποσταλεί teaser σε σειρά επενδυτών για να ξεκινήσει η διαδικασία και οι μη δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα κατατεθούν τον Μάρτιο, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από την ολοκλήρωση των stess tests.

To χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, περίπου 200 χιλιάδων δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες, καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες) ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ.

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους στα επτά χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η τράπεζα, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, έχει στείλει στους δανειολήπτες επιστολή με τους οποίους τους προτείνει οριστική διευθέτηση του δανείου.

7 σχόλια σχετικά με το “Εθνική Τράπεζα: Πουλάει «κόκκινα δάνεια» 5,2 δισ. ευρώ”

  1. Ακούγεται ότι κάνουν 80% κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο.μονο με μετρητά .Για την Άλφα έχετε ακούσει κατι .Μου είπε φίλος ,ότι δεν του προτεινανε κούρεμα αλλα χαμηλότερη δόση

    1. πιθανόν το 80% κούρεμα περιορίζεται σε δάνεια/κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις. ‘Ετσι και έχεις έστω ένα σπιτάκι του σκύλου δεν νομίζω οτι είναι τόσο φιλεύσπλαχνοι, όχι οτι θέλουν το σπιτάκι, αλλά ξέρουν οτι θα εξευτελιστείς σε γνωστούς και αγνώστους για να μην το χάσεις, φέρνοντας τους ζεστό χρήμα

    2. Τα κουρέματα δέν έχουν κάποιο γενικό κανόνα. Είναι αυστηρά εξατομικευμένα ανάλογα με την περίπτωση ανεξαρτήτως τράπεζας. Αλλου ακουμε για 70%, αλλού για 80% αλλού για 90 και…..99% Στην τελευταία περίπτωση μάλλον θελουν να βγάλουν την αξιά του…..μελανιού που τύπωναν στις επιστολές που έστελναν….κι όμως υπάρχουν ακόμα και τέτοια κουρέματα που γίνονται βέβαια σε περιπτώσεις που ο αλλος ειναι…καμμένο χαρτί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *