Εθνικό Σύστημα Υγείας

γράφει ο Begar

Αφού κατά τον προηγούμενο μήνα μας έπρηξαν, κυριολεκτικά, με το θέμα της άρσης της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αυτό το μήνα υπάρχει μια περίεργη σιωπή γύρω από το θέμα των δανειοληπτών.

Αλλάζω και εγώ, λοιπόν, θέμα και θα περιγράψω αυτό που μου συνέβη, στο χώρο της υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, την οποία σώζει ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ισχυρίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια των νταβατζήδων.

Προ τριημέρου, επισκέφθηκα οδοντίατρο. Ακολουθεί ο διάλογος:

– Θα χρειαστεί να βγάλεις μια πανοραμική ακτινογραφία οδοντοστοιχίας.

– Ε να πεταχτώ 10 λεπτά σε παρακείμενο ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, να βγάλω μια και να επιστρέψω.

– Μην πας έτσι, θα πληρώσεις 30 ευρώ. Κάτσε να στη γράψω στο βιβλιάριο για να την κάνεις δωρεάν. 

– Άντε καλά, γράψτην.

Μου γράφει τη συνταγή και φεύγω. Λίαν συντόμως, ανακαλύπτω ότι στη Λάρισα δεν υπάρχει τρόπος να βγάλεις τη συγκεκριμένη ακτινογραφία σε κρατικό ίδρυμα, διότι είναι χαλασμένα εδώ και αιώνες τα σχετικά μηχανήματα. Πηγαίνω λοιπόν σε ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο. Εκεί, στην υποδοχή, υπάρχει μια πανέμορφη και ευγενέστατη κοπέλα, στην οποία δίνω τη συνταγή, δηλ κρατικό έγγραφο με στρογγυλή κρατική σφραγίδα. Ακολουθεί ο διάλογος:

– Καλημέρα σας, ήλθα για μια πανοραμική δοντιών, ορίστε και η συνταγή.

– Λυπάμαι, αλλά κανένα ιδιωτικό εργαστήριο δεν τη δέχεται και δεν την εκτελεί. Θα πρέπει να πληρώσετε 30 ευρώ.

– Γιατί παρακαλώ δεν τη δέχεται κανένας ιδιώτης;

– Διότι αν τη διαβάσετε, θα δείτε ότι το ποσό που μας πληρώνει το υπουργείο υγείας για να σας κάνουμε πανοραμική, είναι 1,08 ευρώ μικτά. Τόσο δικαιολογεί, με αποτέλεσμα να μην εκτελεί τη συνταγή κανένας, αφού μπαίνει μέσα στο τέλος.

– Και τότε για πιο λόγο πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές και έχουμε βιβλιάριο υγείας;

– Τι να σας πω; Αυτό που ξέρω εγώ, είναι ότι στις μέρες μας, πρακτικά είστε ανασφάλιστος και το βιβλιάριο υγείας που κρατάτε, χρησιμεύει κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, διότι πρακτικά είναι άχρηστο, δεν καλύπτει σχεδόν τίποτα.

Τέλος πάντων, δίνω τα 30 ευρώ, κάνω την ακτινογραφία. Τηλεφωνώ όμως σε φίλο μου , γιατρό κρατικού νοσοκομείου και εξιστορώ το συμβάν. Ο γιατρός επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της κοπέλας, επαναλαμβάνοντας επί λέξη ότι το βιβλιάριο υγείας που κρατάω στα χέρια μου είναι διακοσμητικό και πως από δω και πέρα να παρακαλάω να μην πάθω τίποτα διότι όλα θα πληρώνονται από μένα.

Δεν περιγράφω άλλο, ο λόγος σε σας.

https://daneiakartes.info/?p=36308

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *