«Εικόνα κατάρρευσης» στα ταμεία του Δημοσίου

Την ταμειακή στενότητα του Δημοσίου επιτείνει η υστέρηση των εσόδων που τον Απρίλιο παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης. Εισπράχθηκαν 556 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 καθώς τα έσοδα σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 13,4% Καθημερινά στα ταμεία του Δημοσίου εισρέουν 25 εκατ. λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, το σύνολο των τακτικών προ επιστροφών φόρων εσόδων παρουσιάζει μείωση 3,6% όταν ο ετήσιος στόχος του αναθεωρημένου προς τα κάτω τακτικού προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,3%. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εισπράξεις από το ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση 13,5%.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις κρατικές εισπράξεις και εκτιμούν ότι έπαιξε ρόλο και η προεκλογική περίοδος, καθώς πολλοί ήταν οι φορολογούμενοι που επέλεξαν να μεταθέσουν για αργότερα την πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο.

Στο μεταξύ, απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκαλούν οι καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών για τους φόρους στα ακίνητα καθώς και η μετάθεση των προθεσμιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

[sc:Πηγή id=”http://www.24h.gr/section/oikonomia/eikona-katarreusis-sta-tameia-tou-dimosiou” ]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *