Εισπρακτικές ενοχλούν οφειλέτες που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη

Να σταματήσουν οι τράπεζες και οι εισπρακτικές εταιρείες να ενοχλούν τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, ενημερώνοντας σχετικά τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γ. Στεργίου, καθώς και στο αρμόδιο Τμήμα Μητρώου Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή «προς γνώση και για δικές τους κατά νόμο ενέργειες».

 

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι κινητοποιήθηκε επειδή λαμβάνει τακτικά και συστηματικάπαράπονα από πολίτες – καταναλωτές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι αν και κανονικώς έχουν υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εντούτοις γίνονται αδιάκοπα αποδέκτες οχλήσεων από εκπρόσωπους εταιρειών, στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο της ενημέρωσής τους για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται από τον Συνήγορο ότι, για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στον νόμο, αρχίζοντας από το εξωδικαστικό στάδιο, προβλέπεται η υποχρεωτική χορήγηση από τα πιστωτικά ιδρύματα αναλυτικής κατάστασης των οφειλών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου με το οποίο αυτές εκτοκίζονται.

Δηλαδή, από τη στιγμή που ένας οφειλέτης έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφενός, κατ’ αυτό τον τρόπο γνωστοποιεί το γεγονός της αδυναμίας του να εξυπηρετεί τα χρέη του ως έχουν, επαφιέμενος στο τέλος-τέλος στην κρίση του Δικαστή να αποφασίσει για την τύχη τους, αφετέρου γνωρίζει ήδη με δική του πρωτοβουλία το ακριβές τους ύψος.

«Επομένως, καμία περαιτέρω σημασία και κανέναν προφανή ρόλο δεν επιτελεί η εκδήλωση οχλήσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα, απευθείας ή δια συνεργατών τους, προς τους οφειλέτες -και μάλιστα κατά τρόπο συστηματικό- για την υπενθύμιση χρεών που τους είναι ήδη γνωστά.

»Αντιθέτως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να τους επιφέρει εν μέσω της ήδη δυσχερούς τους θέσης, με κίνδυνο μάλιστα μια τέτοια πρακτική να θεωρηθεί ότι προσβάλλει, κατά πρώτον και κυριότερο, το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των ατόμων και της μη προσβολής αυτής.

»Πέραν αυτού, είναι γεγονός ότι η ανάθεση εντολής των τραπεζικών ιδρυμάτων για ενημέρωση οφειλετών σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υποβληθεί σε ρύθμιση είναι μία, κατά τον νόμο, μη επιτρεπτή ενέργεια» υπογραμμίζει ο Συνήγορος.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, απευθύνει συστάσεις:

  •  Στα τραπεζικά ιδρύματα: Να μην αναθέτουν εξ αρχής σε εταιρείες το έργο της ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις που γνωρίζουν ότι έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς αναγνωρισμένης διαδικασίας ρύθμισης, καθώς επίσης να ανακαλούν ανάλογες εντολές που έχουν δοθεί για απαιτήσεις που αποδεδειγμένα τίθενται προς ρύθμιση μελλοντικά.
  •  Στις εταιρείες ενημέρωσης: Να σταματούν αμέσως την όχληση όσων οφειλετών δηλώνουν ότι έχουν υποβάλει τις οφειλές τους σε αναγνωρισμένο καθεστώς ρύθμισης και γνωστοποιούν, παράλληλα, αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης και στοιχεία του φορέα ή του πληρεξούσιου δικηγόρου που τους συνδράμει, μέχρις ότου διασταυρωθεί η αλήθεια μιας τέτοιας δήλωσης σε συνεργασία με τους εντολείς τους.

tvxs.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Εισπρακτικές ενοχλούν οφειλέτες που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη”

  1. @MIXALHS
    Πίσσα και πούπουλα στα βαμπίρ του τηελφώνου!3000+ συνέλληνες αυτόχειρες από τη δράση τους.

  2. ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΑΙΡΕ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ!
     
    Να στρατολογήσει άμεσα 200 “κυνηγούς φόρων” που θα εισπράττουν φόρους για λογαριασμό των εφοριών, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Τρόικα. Στην έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό θέτει ξεκάθαρα θέμα πρόσληψης ακόμα και ιδιωτικών εταιριών που θα κάνουν …”μπάι-πας” στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από πενταετίας και πριν, αλλά ποτέ δεν είχε κάνει χρήση του ως τώρα το δημόσιο για διαφόρους λόγους –ακόμα όμως και λόγω έλλειψης των αναγκαιων κονδυλίων.
     
    Συγκεκριμένα στην έκθεση οι ξένοι ειδικοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών:
     
    –      να προχωρήσει άμεσα –και μέσα στον Μάρτιο- σε εξωτερική πρόσληψη επιπλέον 200 νέων ελεγκτών.
     
    –      να αυξηθεί κατά προτεραιότητα ο αριθμός των εξωτερικά προσλαμβανόμενων ελεγκτών, χωρίς να παραβιάζεται ο κανόνας των συμβάσεων-προσλήψεων που ισχύει για το σύνολο του δημοσίου
     
    –      να βρεθούν άλλοι 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές την περίοδο 2013-14
     
    Διευκρινίζουν μάλιστα πως θα ήταν ευκταίο πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο νομικής!
     
    Οι ιδιώτες “κυνηγοί κεφαλών” θα αναλάβουν τον εντοπισμό και την πλήρη καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των οφειλετών του δημοσίου. Οι δικηγόροι και οι ελεγκτές, που θα προσληφθούν με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα ασχοληθούν ειδικότερα με την πλήρη εξακρίβωση των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακούν και στο κομμάτι της είσπραξης των οφειλών, προετοιμάζοντας τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων (ειδοποιήσεις για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ή για κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, μισθών κλπ.). Οι ιδιώτες θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των ποσών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα ταμεία του Δημοσίου.
     
    Οι οφειλέτες του δημοσίου θα υπόκεινται στην ίδια διαδικασία πιέσεων που υφίστανται και από τις εισπρακτικές εταιρείες που πιέζουν τους πολίτες για λογαριασμό των τραπεζών.  Οι φόρο-εισπράκτορες θα απειλούν του φορολογούμενους ότι εάν δεν διευθετήσουν τις όφειλες τους θα χάσουν το σπίτι τους η θα τους  κατασχεθεί ο μισθός. Για κάθε κατάσχεση που θα κάνουν τα ιδιωτικά γραφεία θα παίρνουν και τα παχυλά ποσοστά  τους για τα έσοδα που έφεραν στα δημόσια ταμεία.
    Η σχετική νομοθετική ρύθμιση τους δίνει υπερ-αρμοδιοτητες ψηφίστηκε το 2011 επι υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου που ήταν και ο αρχικός εμπνευστής του σχεδίου πρόσληψης κυνηγών κεφαλών.
     
    Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του έργου των Εφοριών. Ο σχεδιασμό ξεκίνησε  όταν εμφανίστηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις από τα μέτρα του Μνημονίου, όπως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Εφοριών και Τμημάτων Εφοριών, οι επαχθείς ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και η εργασιακή εφεδρεία. Ειδικά τα τρία τελευταία από τα προαναφερθέντα μέτρα του Μνημονίου έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών,  βαθμό τις ελεγκτικές και εισπρακτικές δυνατότητες Εφοριών, Τελωνείων, ΣΔΟΕ και Ελεγκτικών Κέντρων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *