Εισπρακτική παγίδα του ΙΚΑ σε 400.000 αυθαίρετα

Αποκρύπτουν το νόμο Καλαφάτη που απαλλάσσει από εισφορές

Αντιμέτωποι με νέες εκπλήξεις έρχονται οι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το νόμο 4014/2011 του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Το ΙΚΑ έχει στήσει «εισπρακτική παγίδα» και παρά την πρόβλεψη του νόμου και τις επίσημες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε αρμόδιων του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι όσοι ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ καταλογίζουν κανονικά τα ισχύοντα από την ασφαλιστική νομοθεσία ποσά και καλούν τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν, με τις αυστηρές διαδικασίες που ισχύουν για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο.

Καταλογίζουν και βεβαιώνουν ως τελεσίδικες οφειλές ποσά που αντιστοιχούν στα ασφαλιζόμενα ημερομίσθια, με βάση την επιφάνεια του νομιμοποιημένου αυθαιρέτου, επιβαρημένα με αναδρομικές εισφορές, μαζί με τις προσαυξήσεις.

Επίσημη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει στην Ελευθεροτυπία ότι για να μην υπάρχει ζήτημα με τις εισφορές των αυθαιρέτων στο ΙΚΑ, το υπουργείο προέβλεψε ρητά στο νέο νόμο του Στ. Καλαφάτη, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013, ότι «με την υπαγωγή στο ν.4178/13 αναστέλλεται η επιβολή προστίμου και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και η είσπραξη ήδη βεβαιωμένων προστίμων από τις ΔΟΥ και το ΙΚΑ, μέχρι την παρέλευση εξόφλησης των προστίμων και προβλέπεται η έκδοση πράξης αναστολής είσπραξης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης».

Όσοι πέσουν στην παγίδα είσπραξης και πληρώσουν πρόστιμα στο ΙΚΑ δεν υπάρχει περίπτωση να τύχουν επιστροφής χρημάτων εάν υπαχθούν στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ εκ των υστέρων. Από τους 400.000 ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στο νόμο Παπακωνσταντίνου μόλις το 5% (λιγότεροι από 10.000) έχουν υπαχθεί στο νέο νόμο Καλαφάτη.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *