ΕΚΠΟΙΖΩ: Διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη, διαγραφή χρεών σε ομάδες δανειοληπτών, μείωση των επιτοκίων, δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης υπερχρεωμένων πολιτών και βελτιώσεις του Ν. 3869/2010 ζητά η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της νομοθεσίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ενώ διαμαρτύρεται για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το πρόβλημα της υπερχρέωσης η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013 θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθεσία με τις βελτιώσεις του “νόμου Κατσέλη” αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ακόμη δεν έχει καταθέσει τα σχόλιά της για το θέμα η Τρόικα.

Στο μεταξύ η ΕΚΠΟΙΖΩ καταθέτει τα σχόλιά της αναφορικά με όσα περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και το 2012»(σελίδες 89-90), με τα οποία αποδίδονται στην Κυβέρνηση διάφορες προτάσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών καθώς και για την βελτίωση του ν. 3869/2010.

“Το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση, εκτός από τη δημοσιοποίηση ορισμένων γενικών κατευθύνσεων. Για πρώτη φορά όμως εξειδικεύονται μέτρα τροποποίησης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά”, σχολιάζει η οργάνωση των καταναλωτών και καταθέτει τον προβληματισμό της σχετικά με αυτά. Δηλαδή:

• Με ποιο ηθικό έρεισμα γίνεται αναφορά από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στα συναλλακτικά ήθη τα οποία θα υπονομευτούν στην περίπτωση ενδεχόμενης διαγραφής χρεών, την στιγμή που επί σειρά ετών ήταν οι ίδιες οι τράπεζες που υπονόμευαν τα ήθη αυτά, παραβιάζοντας την νομοθεσία, ακολουθώντας παραπλανητικές και επιθετικές τακτικές και δεν εφάρμοζαν σε ορισμένες περιπτώσεις αποφάσεις δικαστικές;

• Με ποια λογική αναφέρονται στον κίνδυνο μείωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας στην περίπτωση περικοπής χρεών, όταν οι ίδιες, διαχρονικά όχι μόνο δεν φρόντισαν συστηματικά γι’ αυτήν αλλά ακολούθησαν πολιτικές αύξησης των κινδύνων, της επιθετικής πολιτικής τους για δανειοδότηση των πάντων και του ανεύθυνου δανεισμού;

• Ποιος είναι πράγματι ο κοινωνικός ρόλος των τραπεζών που οφείλουν, ως κάθε επιχείρηση, να έχουν;

• Αφού η συμβολή των τραπεζών στην υπερχρέωση των νοικοκυριών ήταν καταλυτική, γιατί αρνούνται να πληρώσουν το τίμημα που τους αντιστοιχεί, γιατί επιδιώκουν με κάθε μέσο να επιβαρύνουν όχι μόνο τους απέλπιδες δανειολήπτες αλλά ολόκληρη την κοινωνία;

www.enet.gr

4 σχόλια σχετικά με το “ΕΚΠΟΙΖΩ: Διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά”

  1. Εχω με τη σύζυγο 500.000.χιλιαδες δάνεια και για στεγαστικό.ειμαι άνεργος και η σύζυγος έχει εισόδημα από τρεις εώς έξι χιλιάδες,βοήθεια έχω κάποιο να εποικινονισο….σος..

  2. Για ….Drakos…..
    ΓΝΩΜΗ
    Να κάνουμε ανακοπές,εφέσεις κτλ ίσως και με οικονομικό υστέρημα και στην συνέχεια μετά 2-3…χρόνια βλέπουμε…Αν δεν γίνει τίποτα άλλο ευνοϊκό,τότε να ενταχτούμε στον νόμο υπερχεωμένων νοικοκυριών να σώσουμε την πρώτη κατοικία.

    1. Αγαπητέ φίλε, συμφωνώ απόλυτα μαζί αου, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι πολύς κόσμος δεν έχει λεφτά για να επιβιώσει, όχι για να κάνει δικαστικούς αγώνες.

      Δεν θυμάμαι ποιος το είπε, μπορεί να ήσουν και εσύ, μόνο ένα 10% όσων λαμβάνουν ΔΠ κάνουν ανακοπές, επειδή οι υπόλοιποι δεν έχουν λεφτά ούτε για σουπερμάρκετ.

  3. Για…begar…
    Ασφαλώς και συμφωνώ.Ναι εγώ το έγραψα για το ποσοστό που κάνει ανακοπές και είναι διασταυρωμένο.Τι να κάνουμε λοιπόν;Οι άθλιοι έκαναν την προσφυγή στην δικαιοσύνη οικονομικά ασύμφορη.
    Οι δικηγόροι θέλουν να ζήσουν και ζητούν αυτά που ζητούν.Εμείς τι κάνουμε λοιπόν;
    ΟΥΔΕΝΑΣ έχει θέσει σε θεσμικό επίπεδο το μείζον  αυτό θέμα.
    Ακόμα και διάφοροι Σύλλογοι,Ενώσεις κτλ που χρησιμοποιούν δικηγόρους, οι δικηγόροι απλά κάνουν ευκολίες πληρωμής όχι και τόσο δελεαστικές ,με αυτά που γνωρίζω.
    Κάτι άλλο χρειαζόμαστε….και ΠΡΕΠΕΙ να το αναζητήσουμε σύντομα.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *