Εκρηκτικη άνοδος στα “κόκκινα” δάνεια

Κάθε ρεκόρ έχουν σπάσει τα “κόκκινα” δάνεια, με το υπουργείο Οικονομίας να αναζητά από 1 έως 2 δισ ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει ο ενδιάμεσος δημόσιος φορέας στην εξαγορά αυτών, καθώς οι δανειστές είναι θετικοί σε μια τέτοια πρόταση.

Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Ενδεικτικά το Δεκέμβριο του 2008, τα κόκκινα δάνεια έφταναν τα 11,9 δισ. Και δύο χρόνια αργότερα απογειώθηκαν στα 28,6 δισ. Τέλος του 2011 έφτασαν τα 41,6 δισ. Και ένα χρόνο αργότερα σκαρφάλωσαν στα 55,7, ενώ τέλος του 2013 στα 72,5. Το 2014 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν τα 80,5 δισ ενώ σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις αυτούς τους πρώτους μήνες του 2015 κυμαίνονται κοντά στα 85 δισ.

Από αυτά τα “κόκκινα” στεγαστικά είναι περίπου στα 30 δισ. ευρώ, τα καταναλωτικά και οι οφειλές σε κάρτες είναι περίπου στα 15 και πάνω από 40 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά. Πλέον οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια φτάνουν στο 30%, στα επιχειρηματικά το 35% και στα καταναλωτικά ξεπερνούν το 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε μια τράπεζα, καταγράφεται καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε 391 εκατ. ευρώ νέων δάνειων, από 239 εκατ. που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.

Το υπουργείο Οικονομίας χθες ανακοίνωσε την συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο την εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων. Ωστόσο για τη συνολική ρύθμιση θα χρειαστούν μήνες, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες είναι σε απόγνωση.

Όπως όλα δείχνουν όμως λύθηκε τουλάχιστον το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που αναμένεται να παραταθει για έναν χρόνο ακόμα. Τα κριτήρια που θα ισχύσουν είναι τα ίδια με τη ρύθμιση Χατζηδάκη, μόνο που πλέον θα υπάρχουν περισσότερα κλιμάκια για τον υπολογισμό της δόσης.

Σύμφωνα με την παλιά ρύθμιση, ο δανειολήπτης ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει το 10% του εισοδήματος του αν ήταν έως 15.000 ευρώ το χρόνο, και το 20% για το υπερβάλλον εισόδημα. Δηλαδή η δόση για κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, ήταν 100 ευρώ το μήνα, ενώ για κάποιον που έχει εισόδημα 30.000, η δόση έφτανε τα 375 ευρώ. Με τα νέα κλιμάκια θα υπολογίζεται ανά 5.000 ευρώ, ώστε η δόση να είναι μικρότερη για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *