ΕΚΤ: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,75%

Αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στην Φρανκφούρτη την διατήρηση αμετάβλητης πιστωτικής κατά την τακτική συνεδρίαση του Αυγούστου.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνέντευξη τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, που δείχνει να έχει απομείνει ο μόνος με την δυνατότητα να αποτρέψει την κατάρρευση του ευρώ και θα δώσει ενδείξεις για την στρατηγική της κεντρικής τράπεζας στην ομιλία του.

Μετά τη δήλωσή του ότι θα κάνει «τα πάντα για να σώσει το ευρώ», ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα διευκρινίσει σήμερα ποια εργαλεία θα επιστρατεύσει για να επιτύχει το σκοπό του, διασταυρώνοντας παράλληλα τα ξίφη του με τον επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν. Η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – θεωρείται από τις κρισιμότερες στην ιστορία της – αναμένεται να λάβει δραματικές διαστάσεις με τον Μάριο Ντράγκι, να έρχεται αντιμέτωπος με τον επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν όρια στο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα που οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για δυναμικότερους χειρισμούς.

Τα σχόλια του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη είχαν θεωρηθεί ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα επιχειρήσει την αποκλιμάκωση του απαγορευτικού κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών-μελών -όπως Ιταλίας και Ισπανίας- προβαίνοντας σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων.

Μια τέτοια όμως κίνηση θα θεωρείτο «κόκκινο πανί» για την Bundesbank, που υποστηρίζει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να θεωρηθούν χρηματοδότηση κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της κεντρικής τράπεζας. Θεωρητικά, ο κ. Ντράγκι θα μπορούσε να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Βάιντμαν, καθώς ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης διατηρεί μόνο μία ψήφο στο 23μελές συμβούλιο της ΕΚΤ. Όμως ο «παραγκωνισμός» της Bundesbank θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία του κ. Ντράγκι στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης και βασικού χρηματοδότη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ταμπλόιντ εφημερίδα Bild έγραψε ότι θα ζητήσει πίσω ένα πρωσικό κράνος, που είχε δώσει στον Μάριο Ντράγκι νωρίτερα φέτος, εάν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “μαλακώσει” την στάση του και παραβιάσει την πρωσικού τύπου πειθαρχία που του αποδίδεται.

“Όχι άλλα γερμανικά χρήματα για χρεοκοπημένα κράτη, χερ Ντράγκι!” ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας, το οποίο συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Ιταλού επικεφαλής της ΕΚΤ που γελούσε, ενώ δεχόταν το πρωσικό κράνος με αιχμή (Pickelhaube) του 1871. “Αλλιώς, η Bild θέλει το Πίκελχαουμπε πίσω”.

Ο Ντράγκι, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει κρατήσει το χρυσόμαυρο κράνος σε περίοπτη θέση, σε ένα ράφι στο γραφείο του, υφίσταται πιέσεις να υλοποιήσει τη δέσμευσή του να κάνει “ό,τι είναι δυνατόν” για να σώσει το ευρώ.

Η Bild, γνωστή για τις επιθετικές της τοποθετήσεις έναντι της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετώπισαν κρίσεις χρέους, εξήγησε ότι το κράνος αποτελεί σύμβολο της αυστηρής πρωσικής πειθαρχίας εναντίον του πληθωρισμού.

“Τώρα όμως ο Ντράγκι μοιάζει να είναι πιο υποχωρητικός έναντι χρεωμένων εθνών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία” παρατηρεί.

www.protothema.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “ΕΚΤ: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,75%”

  1. Ωραια μπιζνα …
    τυπωνουμε χρημα απο αερα κοπανιστο … το δανειζουμε με 0,75% στις θυγατρικες μας τραπεζες γιατι μονο σ’ αυτες εχουμε νομοθετησει να το δανειζουμε … και μετα οι θυγατρικες μας το δανειζουν στα γιδια με εξωγηινα επιτοκια μεχρι και 23%.
     
    Δεν πληρωνουν τα γιδια ?
    Κανενα προβλημα, εχουμε επισης νομοθετησει να τους παιρνουμε τα σπιτια για 300 Ευρω.
    Καποτε τα γιδια θα χασουν τα σπιτια τους και θα τους τα νοικιαζουμε … αλλα για να πληρωσουν το νοικι θα πρεπει να δουλευουν ολη μερα.
    Για να μην υπαρχει περιπτωση τα γιδια να σκεφτονται τιποτα αλλο εκτος απο το χρεος τους … παιρνουμε τηλεφωνο καθε δεκα λεπτα και τους θυμιζουμε την οφειλη.
    Ετσι, επειδη τα γιδια ειναι σοκαρισμενα και αγχωμενα … εμεις τα ξαναχρεωνουμε χωρις την εγκριση τους και χωρις πολλες αντιδρασεις με τακτικες τυπου “μνημονιο”.
     
    Το μνημονιο ειναι πολλα λεφτα για τις τσεπες μας.
    Με μια δηλωση που κανουμε κονομαμε δισεκατομμυρια στο FOREX και στο STOCK-MARKET.
    Τα γιδια ειναι χρυσορυχειο και πρεπει παντα να ειναι χρεομενα σε εμας αλλα και φοβισμενα.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *