ΕΚΤ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά

Την βεβαιότητα πως τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρηθούν εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων πως για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες συγκέντρωσης.

Παράλληλα, ανέφερε ε εκδήλωση στο Λονδίνο ότι τάσσεται έτσι υπέρ την τραπεζικών συγχωνεύσεων, αν και σπεύδει να επισημάνει πως δεν του αρέσουν οι «εθνικοί πρωταθλητές», ενώ θεωρεί πως το κριτήριο για την όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε «Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα είναι μαζί μας για το προσεχές μέλλον και οφείλεται εν πολλοίς σε δομικούς παράγοντες διαρκείας. Ακόμη και όταν ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική, τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά, που είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες».

Σχετικά με τις προοπτικές συγχωνεύσεων, τόνισε πως δεν του αρέσουν ιδιαίτερα οι εθνικοί πρωταθλητές, ωστόσο η ΕΚΤ ενθαρρύνει την περισσότερη συγκέντρωση στον κατακερματισμένο τραπεζικό τομέα. Τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν κερδοφορία σε μακροπρόθεσμη βάση. 

Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι σήμερα δεν είναι πια τόσο έντονο το λεγόμενο φαινόμενο «doom loop», δηλαδή η σύνδεση κρατικών χρεών- τραπεζών και ο φαύλος κύκλος, που αυτή δημιουργεί, συμπληρώνοντας πως το μεγάλο αγκάθι στο οποίο πρέπει να εστιάσουν οι τράπεζες, όπως είπε, είναι τα «κόκκινα δάνεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *