ΕΚΤ: Φήμες για διακοπή χρηματοδότησης ελληνικών τραπεζών

Νέο δημοσίευμα για διακοπή χρηματοδότησης της ΕΚΤ προς ορισμένες ελληνικές τράπεζες ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από το Reuters. Επικαλούμενο πηγές της τράπεζας, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως οι πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ διακόπτονται για τις ελληνικές τράπεζες που δεν έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς. Η ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει.

Ανώνυμη πηγή, προσκείμενη στην υπόθεση, ανέφερε ότι τα κεφάλαια τεσσάρων τραπεζών ήταν τόσο ελλειμματικά που αυτές δραστηριοποιούνται με αρνητικά ίδια κεφάλαια, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Ο κανονισμός της ΕΚΤ, δεν τής επιτρέπει να παράσχει ρευστότητα σε τράπεζες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πάγωμα της χρηματοδότησης τους από την ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο εκπρόσωπος της αρνήθηκε να πει σε ποιο βαθμό η ΕΚΤ θα έπρεπε να αλλάξει την πολιτική της εάν συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως σε δημοσίευμά της η ολλανδική Financieele Dagblad, επικαλούμενη «πηγές στις Βρυξέλλες», ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται όλο και περισσότερο τα αιτήματα για ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας τις εξαρτημένες από την ελληνική κεντρική τράπεζα για βοήθεια.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν λάβει 73 δισ. ευρώ ως στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά αυτό το ποσό έχει μειωθεί περισσότερο από 50%, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η ΕΚΤ περικόπτει τη στήριξη καθώς η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει 25 δισ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό, αναφέρει η εφημερίδα.

[sc:Πηγή id=”http://www.zougla.gr/money/article/ekt-fimes-gia-diakopi-xrimatodotisis-elinikon-trapezon” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *