Εναλλακτικό σχέδιο για 2 νομίσματα στην Ελλάδα

Το γύρο του κόσμου κάνει για μια ακόμη φορά η Ελλάδα και το μέλλον της εντός ή εκτός ευρώ. Στο τράπεζι των διαβουλεύσεων τίθεται από τους διεθνείς παράγοντες, τους αναλυτές και τους διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων ένα Plan C. Το σχέδιο προβλέπει τη συνύπαρξη των δύο νομισμάτων, με τη διατήρηση στην Ελλάδα των καταθέσεων σε ευρώ, ενώ παράλληλα για όσους το επιθυμούν οι συναλλαγές θα μπορούν πλέον να γίνονται και στο νέο νόμισμα.

Δανειστές και εταίροι προσπαθούν να αφουγκραστούν τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και βασικός στόχος είναι η στήριξη του νομίσματος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστήριζουν ότι και άλλες χώρες θα καταρρεύσουν αφού δεν θα αντέξουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στο νόμισμα τους (ευρώ).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης που χρειάζονται ρευστό για τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ποιο νόμισμα να χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τους νόμους που θα επιβάλει η Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις στο νόμισμά της.

“Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και άλλες χώρες θα αρχίσουν να καταρρέουν ως χάρτινος πύργος, υπό τα χτυπήματα της κερδοσκοπίας”, δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Τις συνέπειες αυτές τις φοβούνται κυρίως οι ηγέτες των χωρών του Νότου που αντιμετωπίζουν άλλωστε μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.

Διαφορετικά άποψη έχει όμως ο ισχυρός άντρας της γερμανικής οικονομίας, Β. Σόιμπλε ο οποίος επιμένει σθεναρά στη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τρόικα ενώ περιθώρια ελιγμών δεν θέλει να αφήσει ούτε στον Ολάντ τουλάχιστον για ότι έχει αποφασισθεί προεκλογικά.

Παράλληλα, είναι γνωστό επίσης πως έχουν γίνει διάφορες προετοιμασίες από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με τις πλατφόρμες τους για τις συναλλαγές ενώ κάποια δεν είχαν διαγράψει τη δραχμή. Σε έκθεση της μάλιστα  λίγο πριν το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαίου η Morgan Stanley είχε μιλήσει για την υπάρξη δυο νομισμάτων, μια κατάσταση όμως που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι θα χαρακτηρίζονταν απο σταθερότητα. Κατα τ’άλλα οι διεθνείς οργανισμοί έχουν απέκτησαν μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα γεγονότα ειδικότερα όταν χρειάστηκαν διάφορες αλλαγές όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και δημιουργήθηκαν άλλα εθνικά νομίσματα.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/99557.html” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *