Εντονο ενδιαφέρον για κόκκινα δάνεια 24 δισ. €

Συνωστισµός διεθνών επενδυτών εκδηλώνεται για την απόκτηση των κόκκινων δανείων της Eurobank ύψους 24 δισ. ευρώ, µε την τράπεζα να δέχεται πέντε προσφορές από µεγάλα funds και κοινοπραξίες επενδυτών. Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε χθες σε επενδυτές στο Λονδίνο το πλάνο του µετασχηµατισµού της, που προβλέπει τη µείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων της στο 5% το 2022.

Ειδικότερα, πέντε δεσµευτικές -και ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιµών- προσφορές δέχθηκε η Eurobank για την τιτλοποίηση του πακέτου Pillar, που περιλαµβάνει κόκκινα στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 48.000 δάνεια µε µέση αξία τα 80.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι τρεις από τους πέντε ενδιαφερόµενους υπέβαλαν µη δεσµευτική προσφορά για την απόκτηση και του δεύτερου πακέτου τιτλοποίησης, του Cairo, ύψους 7 δισ. ευρώ µη εξυπηρετούµενων επιχειρηµατικών δανείων και µέχρι το 80% της FPS, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία των προβληµατικών δανείων της Eurobank.

Τα διεθνή funds και οι κοινοπραξίες επενδυτών που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα Pimco, LoneStar, B2 Kapital, αλλά και οι οµάδες επενδυτών Fortress-do Bank και Elliot-Bain-Cerved. Μάλιστα, καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν ότι οι προσφορές των επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συνολικά Pillar, Cairo FPS, δηλαδή προβληµατικά δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ, είναι κοντά µεταξύ τους και εξαιρετικά ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιµών.

Οπως αναφέρουν πηγές από τη Eurobank, «η υποβολή προσφορών από µεγάλο αριθµό διεθνών επενδυτών δείχνει το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για την τράπεζα» και κρίνονται ικανοποιητικά τόσο η ποιότητα όσο και το ύψος των προσφορών. Μέσα στις επόµενες δύο µε δυόµισι εβδοµάδες η Eurobank θα αποφασίσει αν θα καλέσει τους ενδιαφερόµενους να υποβάλουν δεσµευτικές προσφορές για το πακέτο Cairo και FPS.

Ακόµη θα αποφασίσει αν θα δοθεί µαζί και το Pillar. Σε κάθε περίπτωση, η συναλλαγή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος Ιουλίου. Η παρουσίαση της ΕΤΕ Στο µεταξύ, χθες ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, και η διοικητική οµάδα της ΕΤΕ παρουσίασαν στο Λονδίνο το πλάνο µετασχηµατισµού της τράπεζας, που εστιάζει στη δραστική µείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων. Στόχος είναι µέσα από αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις και τιτλοποιήσεις τα προβληµατικά δάνεια να υποχωρήσουν κάτω από το 5% µέχρι το 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *