Εξάμηνο πάγωμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προτείνει η ΕΣΕΕ

Την ανάγκη να υπάρξει άμεση προώθηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, με προτεραιότητα στους μικρομεσαίους, τόνισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η ΕΣΣΕ υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει στη Σύνοδο Κορυφής να δείξει ότι είναι αξιόπιστη, να πείσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε αυτόν το χρόνο, για να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο δράσης και να πετύχει ανακωχή των διαδικασιών αυστηρών ελέγχων της τρόικας για την αποταμίευση των εκκρεμών ποσών και των προγραμματισμένων δόσεων.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο “φορολογικός δεκάλογος” των μικρομεσαίων του εμπορίου συνοψίζεται στα εξής: «Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών, με ρύθμιση των οφειλομένων σε περισσότερες δόσεις, αλλά και θέσπιση φορολογικών κινήτρων σε συνεπείς φορολογικές συμπεριφορές.

Εξορθολογισμός κυρώσεων (πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων) και ισχύς αυτών και επί των 150.000 εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια, με διεκδικήσεις 10 δισ.ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο εισπράττει μόνο το 7% όσων έχουν επιδικαστεί.

Δραστική μείωση των παραβόλων και της προβεβαίωσης του φόρου για την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια και καθιέρωση ανεξάρτητου μηχανισμού διαιτητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.
Άμεση τροποποίηση των διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης πράξεων της Διοίκησης, με δεσμεύσεις λογαριασμών όψεως, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αναθεώρηση των διατάξεων, που προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης για μικροοφειλέτες του δημοσίου.

Οι ποινικές διώξεις και η εισπρακτική βία, σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και πρέπει να ανακληθούν.

Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, με καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας (ν.3842/2010).

Ηλεκτρονική διασταύρωση αγορών και πωλήσεων των επιχειρήσεων και κατάργηση του ΚΒΣ.

Απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της εμπορικής συναλλαγής και κατάργηση του ρόλου του φοροεισπράκτορα από κάθε ελεύθερο επαγγελματία.

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης (άμεσα, λόγω τουριστικής περιόδου).

Συμψηφισμός επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις και θέσπιση χρεωπιστωτικής καρτέλας τής κάθε επιχείρησης με το Δημόσιο για την άμεση εκταμίευση του υπολοίπου των 6,5 δισ.ευρώ, που έχει βεβαιωθεί ως υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τον τρόπο φορολογίας εισοδήματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με όποια εταιρική μορφή κι αν αυτές ασκούνται είτε ως προσωπική εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε., κλπ.) είτε ως κεφαλαιουχική (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.), η ΕΣΕΕ προτείνει για τους συνεπείς φόρο με συντελεστή 15% επί των κερδών.

Για τα διανεμόμενα στους εταίρους ή μετόχους κέρδη, να υπάρχει φορολογία μερισμάτων με συντελεστή 15% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, αλλά να δοθούν μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για τα αδιανέμητα κέρδη, που επενδύονται στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων.

Άμεση ρύθμιση για φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με το ΦΑΠ, με αφορολόγητο όριο στα 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, με απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα και για όσο χρονικό διάστημα, αυτά δεν αποφέρουν έσοδα.

Ενοποίηση των πολλών και διαφόρων αναδρομικών φόρων επί της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων και την πλήρη κατάργηση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

Τέλος, η ΕΣΕΕ προτείνει μία περίοδο “παγώματος” έξι μηνών, δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου και φυσικά όχι χαρίσματος, όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να συνέλθει η αγορά».

Επανεκκίνηση της προσπάθειας με καλύτερες προϋποθέσεις «Είναι γεγονός ότι, μετά από δύο χρόνια, όχι μόνο δεν βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση, αλλά σίγουρα έχουμε περιέλθει στη χειρότερη οικονομική κατάσταση.
Παρατηρούμε, όμως, και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι υπάρχει μία αλλαγή στάσης των δανειστών απέναντί μας», υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.

Τονίζει δε ότι «παρά τις σημαντικές για την ΕΕ εκκρεμότητες υλοποίησης δεσμεύσεων, από τον περασμένο Φεβρουάριο, φαίνεται να ανοίγονται παράθυρα ως προς τα φορολογικά και τα εργασιακά, τα οποία πλέον μπορούμε να διαχειριστούμε έξυπνα με νέο σχέδιο και υπό νέους όρους, τηρώντας, όμως, τις δεσμεύσεις μας για περικοπές δημοσίων δαπανών και για τις ιδιωτικοποιήσεις».

«Η ΕΣΕΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλές από τις προτάσεις μας έχουν κόστος, όμως, αυτό το κόστος είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος και τις επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας και αυτό πρέπει να αποδείξει με στοιχεία το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα.

Άλλωστε, η υιοθέτηση αρχών σαφήνειας, απλούστευσης, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και διαχρονικότητας στο φορολογικό σύστημα, που αναζητούμε, απαιτούν το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, για να εφαρμοστούν.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, με πίνακες και υποδείγματα από την πραγματική οικονομία, ώστε να αποκατασταθούν οι λεπτές φορολογικές ισορροπίες.

Εάν δεν βελτιωθούν τα μεγέθη της οικονομίας, εάν δεν αυξηθούν τα έσοδα, εάν δεν βελτιωθεί η κίνηση στην αγορά, είναι μάταιο να περιμένει κανείς φορολογικά έσοδα από ανύπαρκτη φορολογητέα ύλη», καταλήγει η ΕΣΕΕ.

[sc:Πηγή id=”http://www.express.gr/news/finance/619878oz_20120625619878.php3″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *