Εξαρση φοροκλοπής με ΦΠΑ

Ενώ το κυβερνητικό οικονομικό επιτελέιο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την τελική διαμόρφωση του πακέτου περικοπών μισθών-συντάξεων, η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής αποδυναμώνεται από την έξαρση της φοροκλοπής που συντελείται με την μη έκδοση αποδείξεων λιανικής και την απόκρυψη εισπραχθέντος ΦΠΑ. Καθώς το  «κίνημα των αποδείξεων»  έχει πλεον ατονήσει και οι έλεγχοι στην αγορά γίνονται μόνον για τα…  μάτια των τηλεοπτικών συνεργείων, το φαινόμενο παίρνει πάλι διαστάσεις.

Αποτέλεσμα η συνεχής συρρίκνωση των εσόδων από ΦΠΑ, την ώρα που τα φορολογικά έσοδα από άλλες πηγές αυξάνονται και από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται αισιοδοξίας για την εξέλιξη τους τους προσεχείς μήνες

Μειωμένες κατά 6% ήταν τον Αύγουστο οι εισπράξεις από ΦΠΑ, ενώ τα στοιχεία του ΣΔΟΕ δείχνουν ότι περίπου 7 στις 10 επιχειρήσεις και καταστήματα λιανικής δεν κόβουν αποδείξεις. Το ποσοστό των  «φοροκλόπων αυξήθηκε εντυπωσιακά μετά τις τελευταίες εκλογές,  καθώς στην αγορά δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι  τα πράγματα επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση, οι έλεγχοι δεν θα ειναι συστηματικοί και οι παραβάτες θα μπορέσουν  να γλιτώσουν χρησιμοποιώντας τις παλιές  «άκρες»  τους στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

 

Αισιόδοξες προβλέψεις

Αντίθετα, τα συνολικά φορολογικά έσοδα  κινούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στο οκτάμηνο είναι οριακά χαμηλότερα  από πέρυσι (-0,5%), αλλά τον τελευταίο μήνα παρουσίασαν μεγάλη αύξηση, λόγω καταβολής της πρώτης δόσης  του φόρου εισοδήματος.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις διατυπώνονται από το υπουργείο Οικονομικών  για την περαιτέρω εξέλιξη τους.  Η αύξηση εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, καθώς μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επομένου θα καταβάλλονται δόσεις του φόρου εισοδήματος,  του  «χαρατσιού” ακινήτων και του Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010-2011,  θα πληρωθούν τα τέλη αυτοκινήτων κλπ.

sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *