Ευλογία για τους καταθέτες, κατάρα για τις επιχειρήσεις τα υψηλά επιτόκια

Σε …δεκαπλάσια επίπεδα, από το βασικό επιτόκιο του ευρώ, διατηρούνται τα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα μας αντανακλώντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. Τα υψηλά επιτόκια έχουν δυο όψεις: μια θετική για τους καταθέτες οι οποίοι απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις αλλά και μια εξαιρετικά αρνητική για τις επιχειρήσεις καθώς το δυσθεώρητο κόστος χρήματος απειλεί με επιχειρηματικό θάνατο ακόμα και υγιείς μονάδες.

Σήμερα υπάρχουν τράπεζες που προσφέρουν επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις που ξεπερνά το 5% ακόμα και το 6%. Τα υψηλά επιτόκια ενθαρρύνουν την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, και ήδη από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και μετά πάνω από 10 δις. ευρώ έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια «πνίγουν» τις επιχειρήσεις. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων που θα επιτρέψει και την μείωση των επιτοκίων δανείων προς τις επιχειρήσεις. «Σήμερα ακόμα και μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκιο 8% με 10% επίπεδο που δεν είναι βιώσιμο. Το δυσθεώρητο ύψος των επιτοκίων λειτουργεί ως επιταχυντής του φαύλου κύκλου και θα οδηγήσει σε επιχειρηματικό θάνατο και υγιείς επιχειρήσεις», τονίζουν.

Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πριν λίγες ημέρες η κρατική ΔΕΗ προχώρησε στην αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 525 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τον περασμένο Μάιο το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 6,18% όταν το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του ευρώ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Απαγορευμένη, πρακτικά, είναι η πρόσβαση των ελεύθερων επαγγελματιών στην τραπεζική χρηματοδότηση καθώς το επιτόκιο του 10,32% παραπέμπει σε …πιστωτική κάρτα. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται επίσης μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις: για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,68% ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο φτάνει το 5,84%, επίπεδα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικής δράσης.

Η πηγή του κακού, για την εκτόξευση του κόστους του χρήματος σε καταστροφικά επίπεδα, είναι ο ανταγωνισμός των τραπεζών για την διατήρηση και προσέλκυση καταθέσεων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων (μέχρι 1 έτος) διαμορφώνεται στο 4,9%.

«Όταν τράπεζες προσφέρουν επιτόκια σημαντικά υψηλότερα του 5% δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες, για να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους, να προσφέρουν «ανταγωνιστικά» επιτόκια, δηλαδή κοντά στο 5%».

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών για την διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία και την επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να επανακτηθεί μια ελάχιστη εμπιστοσύνη αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί με επιτυχία την κρίση αλλά και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

www.exipno.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Ευλογία για τους καταθέτες, κατάρα για τις επιχειρήσεις τα υψηλά επιτόκια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *