Εφορία καλεί 4 εκατ. οφειλέτες να σπεύσουν να ρυθμίσουν

Ένα δεκαήμερο μόλις απέμεινε πλέον μέχρι για να εκπνεύσουν οι ρυθμίσεις με 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνουν διάθεση να ανακοινώσουν παράταση στην διορία που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Και λόγοι παράτασης δεν προκύπτουν, από την στιγμή που δεν παρατηρείται «κοσμοσυρροή» αντίστοιχη εκείνης που παρατηρείται στην πλατφόρμα του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Το σχετικό αίτημα για παράταση της ρύθμισης έχει τεθεί και από τους φορείς των λογιστών, αλλά η απάντηση που δίνει ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών είναι πως «η ρύθμιση άνοιξε τον Μάιο και πρέπει κάποτε να κλείσει».
Μηνύματα στους οφειλέτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΑΑΔΕ ετοιμάζονται –με καθυστέρηση ίσως- να αποστείλουν ενημερωτικά SMS και email στους 4,019 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, προκειμένου να σπεύσουν να ενταχθούν το ταχύτερο στη ρύθμιση πριν αυτή κλείσει.

Ωστόσο, όπως όλα ως τώρα δείχνουν, η ευκαιρία μάλλον κινδυνεύει να χαθεί:

– παρότι η ρύθμιση άνοιξε τον Μάιο και προϋπόθεση για να ενταχθούν στις 120 δόσεις είναι να μην αφήσουν νέα απλήρωτα χρέη στην εφορία, οι οφειλέτες στην εφορία αυξήθηκαν κατά 270 χιλιάδες σε 1 μήνα, από τα 3,75 εκατ. ΑΦΜ τον Ιούνιο σε 4,02 εκατ. ΑΦΜ τον Ιούλιο. Και αυτό αφορά όσους «γονάτισαν» από τους φόρους εισοδήματος, πριν καν εκδοθούν τα –μειωμένα- εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Πρακτικά δηλαδή, 4 εκατομμύρια οφειλέτες βγήκαν «εκτός μάχης» πριν καν μπουν στη ρύθμιση και, αν θελήσουν τελικά να ενταχθούν, θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν τους απλήρωτους φόρους του 2019,πριν μπορέσουν να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις τα παλαιά χρέη τους από το 2018 και πριν.

– από τα 4 εκατ. οφειλέτες, ούτε 1 στους 100 δεν έχει μπει ακόμα στις 120 δόσεις. Παρότι εδώ και δύο εβδομάδες «τρέχουν» οι νέες 120 δόσεις (αππο 20ευρώ το μήνα, με μειωμένο επιτόκιο 3%, 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις, αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κλπ) έχουν γίνει μόλις 36.381 ρυθμίσεις, για χρέη 308.453.395 ευρώ και σύνολο προσαυξήσεων 131.816.893. Δηλαδή ούτε μισό δισ. ευρώ αθροιστικά (440.270.289 ευρώ μόλις) από το «βουνό» των 185 δισ. ευρώ των χρεών στην εφορία (οφειλές 104,5 δισ. και 80 δισ. προσαυξήσεις). Και από τα 440 εκατ. ευρώ των ρυθμίσεων, έχουν ως τώρα εισπραχθεί/καταβληθεί σε δόσεις και προκαταβολές ή εφάπξ εξόφληση μόλις 28.793.582 ευρώ!

[button url=”https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/eforia-kali-4-ekat-ofiletes-na-spefsoun-na-rithmisoun/” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *