Ζημιές και «κόκκινα» δάνεια πνίγουν τις τράπεζες

Σε ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουν να βυθίζονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λόγω των μεγάλων προβλέψεων που είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν εξαιτίας της επιδείνωσης των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα και της όξυνσης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσαν η Πειραιώς και η Alpha Bank, οι ζημιές μετά από φόρους και νέες προβλέψεις διαμορφώθηκαν αντίστοιχα στα 1,6 δισ. ευρώ και στα 838,4 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Η Εθνική ανακοίνωσε την Παρασκευή τα αποτελέσματα 6μήνου, που έκλεισε με ζημιές μετά από φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank, που πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα δικά της μεγέθη 9μήνου την Τρίτη, παρουσίασε ζημιές 1,412 δισ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο.

Η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε επίσης ζημιές μετά από φόρους ύψους 300,3 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων και των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» τα αποτελέσματα των τραπεζών καταγράφουν νέα επιδείνωση.

Συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση ή κίνδυνο καθυστέρησης διαμορφώνονται σήμερα σε 107 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 52% των συνολικών χορηγήσεων που έχουν δοθεί σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Με βάση τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στις οικονομικές εκθέσεις των τραπεζών τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών υπολογίζονται σε περίπου 87 δισ. ευρώ:

-Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζει τον χειρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος φτάνει στο 40,5% του συνόλου των χορηγήσεων. Η τράπεζα έχει σύνολο χορηγήσεων 68,847 δισ. ευρώ, ενώ έχει σχηματίσει σωρευτικές προβλέψεις 16,9 δισ. ευρώ.

-Η Εθνική, αντίθετα, έχει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο τέλος Ιουνίου διαμορφώνονταν στο 24,6%, με την τράπεζα να έχει συνολικές χορηγήσεις 79,529 δισ. ευρώ και να έχει αναλάβει αθροιστικές προβλέψεις 13,126 δισ. ευρώ.

-Η Alpha Bank εμφανίζει δείκτη καθυστέρησης δανείων άνω των 90 ημερών στο 36,5%. Οι συνολικές χορηγήσεις διαμορφώνονται στα 58,261 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να έχει σχηματίσει αθροιστικές προβλέψεις 11,3 δισ. ευρώ.

-Τέλος, η Eurobank έχει δείκτη καθυστερήσεων στο 34,3%. Επί συνόλου χορηγήσεων 52,792 δισ. ευρώ η τράπεζα έχει αναλάβει σωρευτικές προβλέψεις 11,722 δισ. ευρώ.

www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *