ΗΠΑ: Τράπεζες πληρώνουν ιδιοκτήτες για να φύγουν!

Αμερικανικές τράπεζες για να επιταχύνουν την προσπάθεια να ξεφορτωθούν τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια από τα βιβλία τους, προσφέρουν 35.000 δολάρια ή και παραπάνω σε ρευστό σε χρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στόχος να πουλήσουν οι τελευταίοι τις περιουσίες τους σε ποσό χαμηλότερο απ’όσο χρωστάνε.

Οι πιστωτές κατά κανόνα καθυστερούν ή μπλοκάρουν τέτοιες μεταβιβάσεις, γνωστές ως short sales, όπου δέχονται λιγότερα από έναν αγοραστή σε σχέση με το δάνειο που χρωστούν

Τώρα οι τράπεζες αποφάσισαν ότι αυτού του είδους συμφωνίες είναι ταχύτερες και λιγότερο δαπανηρές από τις κατασχέσεις, οι οποίες και έχουν επιβραδυνθεί εξαιτίας ρυθμιστικών προσφυγών για αθέμιτες πρακτικές. Οι τράπεζες ενθαρρύνουν τους δυνητικούς πωλητές να δεχτούν την συμφωνία, βρίσκοντας αγοραστές, δρομολογώντας την διαδικασία κλεισίματος, αποποιούμενες το δικαίωμα στα χρέη και σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέροντας και αρκετό ρευστό για κίνητρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι ζημιές για τους πιστωτές είναι περίπου 15% χαμηλότερες απ’όσο στις διαδικασίες κατάσχεσης, οι οποίες χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν ενώ έχουν φορολογικές και νομικές επιβαρύνσεις καθώς και κόστος συντήρησης του ακινήτου, σύμφωνα με την Moody’s. Τον Νοέμβριο, το 33% των διακανονισμών επισφαλών οικονομικών υποχρεώσεων, πραγματοποιήθηκε με τέτοιες συμφωνίες.

Το πρακτορείο δίνει παράδειγμα μιας Αμερικανίδας που δεν είχε πληρώσει το δάνειό της επί 12 μήνες κι έλαβε την εξής επιστολή από την JPMorgan Chase: «Μπορείτε να πουλήσετε το σπίτι σας, να ξεχρεώσετε και να λάβετε και 30.000 δολ.» Το σπίτι που κατείχε στην Καλιφόρνια πωλήθηκε τελικώς προς 592.000 δολάρια, περίπου 200.000 λιγότερα απ’όσα χρώσταγε.

www.euro2day.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “ΗΠΑ: Τράπεζες πληρώνουν ιδιοκτήτες για να φύγουν!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *