Ηχηρό χαστούκι του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Ηχηρό χαστούκι στα Σκόπια έδωσε το ΝΑΤΟ το οποίο στη συνεδρίαση του Σικάγο ουσιαστικά τόνισε ότι για να μπορέσει να μπει η χώρα στην Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα της ονομασίας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται λόγος για την απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008, όταν είχε μπει το βέτο από πλευράς Ελλάδας και επισημαίνεται συγκεκριμένα: “Επαναλαμβάνουμε την απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008 να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη της πρώην Γιουργκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών“.

Επιβεβαιώνεται, έτσι η πρόθεση των ξένων να μη συζητήσουν το αίτημα των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που είχε αναφέρει πριν μερικές εβδομάδες και η Α. Μέρκελ.

Η Σύνοδος αυτή επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας“, επισήμανε ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης από το Σικάγο όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μολυβιάτης αποκάλυψε ότι “όσον αφορά στα Σκόπια, έγιναν, πράγματι, ορισμένες παρασκηνιακές, θα έλεγα, και μεμονωμένες απόπειρες, να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου” και πρόσθεσε: “Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν“.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αχμετ Νταβούτογλου από την πλευρά της Τουρκίας θέλησε να γίνει ο «προστάτης» των Σκοπίων και να προωθήσει το θέμα στη σύνοδο, ωστόσο, η παρασκηνιακή διαβούλευση δεν πέρασε και έμεινε η ελληνική θέση όπως είχε διατυπωθεί στο Βπουκουρέστι.

Ασφαλώς και πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα που έχει ένα πονοκέφαλο λιγότερο σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο ενώ η ελληνική διπλωματική αποστολή έκανε καλά τη δουλειά της.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

[sc:Πηγή id=”http://www.antinews.gr/2012/05/21/162327/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AntiWeblog+%28ANTI+WEBLOG%29″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *