Η έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπίες κρατών της ΕΕ

ΝΕΕΣ προειδοποιήσεις για το τι θα σημάνει για την οικονομία τόσο της ευρωζώνης όσο και άλλων κρατών της υφηλίου –έως και την Κίνα– η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «κατέθεσε» η Fitch αλλά και κορυφαία στελέχη μεγάλων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ομίλων σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch, Τζον Όλερτ, υποστήριξε χθες ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε ντόμινο οικονομικών προβλημάτων και ταυτόχρονα θα «ανάγκαζε» τον οίκο να προχωρήσει σε υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, αν και δεν θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου πιθανό. «Εάν η Ελλάδα βρεθεί σε θέση που μπορεί να βγει από την ευρωζώνη, θα έχει, κατά την άποψή μας, επιπτώσεις για αξιολογήσεις αρκετών κρατών, στο σημείο μάλιστα που θα τεθούν και υπό ratings watch».
Παράλληλα, ο κ. Όλερτ υποστήριξε ότι οι χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν προβλήματα χρέους θα πρέπει, πέραν της λιτότητας, να εφαρμόσουν και προγράμματα στήριξης της ανάπτυξης.

«Η λιτότητα σε πολλές περιπτώσεις έχει εντείνει τις πιέσεις στις αξιολογήσεις. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι από μόνη της η λιτότητα δεν αποτελεί λύση, χρειάζεται να υπάρχει και ένας αναπτυξιακός προσανατολισμός στους αριθμούς, καθώς ελλείψει ανάπτυξης είναι πραγματικά δύσκολο τα πράγματα να επανέλθουν σε σωστή τροχιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg υποστηρίζει ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε μια μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ευημερία, ακόμη και εάν η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 0,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της εξόδου θα έφθαναν να επηρεάσουν ακόμη και τη… μακρινή κινεζική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Κλάριντα, στέλεχος της PIMCO, αλλά και οικονομολόγους αμερικανικών τραπεζών όπως οι Bank of America Merrill Lynch και JP Morgan Chase, η έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπίες κρατών της Ευρώπης καθώς και επιδρομές σε τράπεζες, πιστωτικές κρίσεις και υφέσεις που μπορεί να οδηγήσουν περισσότερες χώρες να φύγουν από το ευρώ.

Οι διασυνδέσεις, ωστόσο, των χωρών μέσω του διεθνούς εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών ροών σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιορισθούν στην ευρωζώνη. Η JP Morgan εκτιμά ότι κάθε υποχώρηση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 1% μειώνει την ανάπτυξη στις άλλες περιοχές του κόσμου κατά 0,7%. Οι εξαγωγικές χώρες, από τη Βρετανία έως την Κίνα, θα υπέφεραν και η παραγωγός πρώτων υλών Ρωσία θα αντιμετώπιζε μείωση των τιμών του πετρελαίου. Αν και οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να κινηθούν καλύτερα, ακόμη και αυτές θα αισθάνονταν έναν απόηχο παρεμφερή με τη χρηματοπιστωτική μόλυνση που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωνόταν κατά τουλάχιστον 4% στην ύφεση που θα ακολουθούσε, αντίστοιχα με την πτώση που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρούσε κάτω από τα 1,20 δολάρια.

[sc:Πηγή id=”http://www.express.gr/news/finance/607996oz_20120530607996.php3″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *