Η διαφαινόμενη αύξηση του ποσοστού των κόκκινων δανείων θα επιβαρύνει κατά περίπου 26 δισ ευρώ το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών

Τρόμο προκαλούν οι αριθμοί που αφορούν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όπως προκύπτουν με την ουσιαστική συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την επαναλειτουργία του.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μια διαφαινόμενη αύξηση κατά 20% του ποσοστού των “κόκκινων” δανείων – όπως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προκύπτει ότι θα έχουμε – θα επιβαρύνει κατά περίπου 26 δισ ευρώ το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ομίλων της χώρας. Τα νούμερα είναι δυσθεώρητα και προκαλούν εύλογα ίλιγγο, αλλά σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι ακόμα και από το ποσό – μαμούθ των 25 δισ ευρώ, που αναμένεται να διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων, υπολογίζεται ότι τα 15 δισ ευρώ θα πάνε απευθείας για την “καταπολέμηση”, στο μέτρο του δυνατού, των επισφαλειών. Είναι τόσο εκρηκτικό το πρόβλημα που ακόμα και υγιείς πάλαι ποτέ κατηγορίες δανείων, δείχνουν να έχουν λυγίσει για τα καλά, σε επίπεδα κανονικότητας ως προς την τακτοποίηση τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 1,1 εκατ. στεγαστικά δάνεια, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, πριν την αναγκαστική αργία, τα 400.000 ήταν κόκκινα και τα υπόλοιπα 700.000 αποπληρώνονταν κανονικά. Τα τελευταία νέα, όμως, αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος κι από αυτά τα 700.000, πλέον έχουν ενδείξεις – και μάλιστα σοβαρές – κοκκινίσματος.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *