Η δικαιοσύνη πληρώνει πλέον τις καθυστερήσεις σε… χρήμα

Σε χρήμα, με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που σωρευτικά σχηματίζουν έναν μεγάλο μπελά για τα δημόσια ταμεία, καλείται πλέον να πληρώσει τις υπερβολικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων το κράτος.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε πολίτες οι υποθέσεις των οποίων (ανεξάρτητα αν τις έχασαν ή αν τις έχασαν)  καθυστέρησαν πέραν του εύλογου χρόνου για να εκδικαστούν (πάνω από 4-6 χρόνια), γεγονός απολύτως σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα, είναι πλέον αλλεπάλληλες, ενώ βροχή πέφτουν και οι σχετικές προσφυγές πολιτών που παραπονούνται.

Η σχετική δυνατότητα (προσφυγής και στα ελληνικά πλην των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που ίσχυε μέχρι τώρα) δόθηκε με τον νόμο 4055/11 και ήδη με αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις Διοικητικών Πρωτοδικείων, Εφετείων αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις 3.000 έως 4.000 ευρώ σε κάθε διάδικο για την ψυχική ταλαιπωρία, αγωνία και αβεβαιότητα που του προκάλεσε η βραδεία απονομή της δικαιοσύνης.

Ταρίφα 3.000 – 4.000 ευρώ

Τα ελληνικά δικαστήρια ακολουθούν μάλιστα τη σχετική «ταρίφα» αντίστοιχων αποζημιώσεων που επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παρά τους ισχυρισμούς που προβάλλει το Δημόσιο ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι πολύ μικρότερες (1.500€).

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Δ. Εφετείου Αθήνας (1/13) που επιδικάζει αποζημίωση 3.000€ σε εργαζόμενο που έχασε την προσφυγή του για να υπαχθεί στους πίνακες υποψηφίων για την ΕΑΒ, αφού η δίκη κράτησε 5 χρόνια και δυόμισι μήνες σε έναν και μόνο βαθμό. Αποζημιώσεις, 3.400 και 4.000€ επέβαλαν το Δ. Πρωτοδικείο και το ΣτΕ αντίστοιχα για την καθυστέρηση 8 και 6 ετών των δικών που αφορούσαν καθηγητές ΤΕΙ.

Δίκες – εξπρές

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ουσιαστικά οι καθυστερήσεις αυτές διώχνουν επενδύσεις και έσοδα είναι μεγάλος γι’ αυτό και ήδη εκκρεμεί στη Βουλή η ψήφιση ρύθμισης για δίκες – εξπρές (εντός 4μήνου) σε φορολογικές – τελωνειακές υποθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ. Μέγα ζητούμενο βέβαια (για τρόικα – κυβέρνηση και δικαστές) είναι να εκδοθούν ταχύτατα οι πάνω από 120.000 εκκρεμείς φορολογικές – τελωνειακές δίκες για να μπει γρήγορα «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *