Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πολύ κοντά σε μια μείωση των επιτοκίων της, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012, η οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια περικοπή της τάξεως του 0,25% στη συνεδρίαση του δ.σ. της την ερχόμενη εβδομάδα.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%. Υψηλόβαθμες πηγές, που μετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, ανέφεραν στο Reuters ότι διαμορφώνεται πλέον δυναμική για ανάληψη δράσης που θα βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης να εξέλθει από την ύφεση. Ορισμένα μέλη της ΕΚΤ ήθελαν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση νωρίτερα φέτος.

Η μείωση του πληθωρισμού αρκετά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ δίνει στην κεντρική τράπεζα το περιθώριο να δράσει. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε, μάλιστα, ότι ακόμη και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν – ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της αυστηρής νομισματικής πολιτικής στο 23μελές δ.σ. της – είναι ανοικτός σε μία τέτοια προοπτική.

Εξάλλου, μήνυμα ότι μία μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει σύντομα είχε στείλει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας, μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στις 4 Απριλίου, ότι η τράπεζα είναι «έτοιμη να δράσει» για να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτοκίων ενισχύθηκε, όμως, και από τον δείκτη PMI που έδειξε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία τον Απρίλιο, ενώ και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία Ifo μειώθηκε τον ίδιο μήνα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *