Η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τη νέα ρύθμιση για την ανακούφιση των δανειοληπτών

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να λάβει η επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για την ανακούφιση δανειοληπτών η οποία θα προβλέπει ότι η δόση των δανείων δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος των δανειοληπτών.

Τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία στις χορηγήσεις δανείων σχολίασε στο 24h.gr ότι η οροφή του 30% θα οδηγήσει πλήθος δανειοληπτών σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων, καθώς η πλειονότητα φυσικών και νομικών προσώπων δεν έχουν σήμερα το εισόδημα που είχαν όταν συνομολόγησαν τα δάνεια που έλαβαν.

Όπως τονίζει, αν δανειολήπτης που είχε εισόδημα 1.600 ευρώ το 2008 σήμερα λαμβάνει 1.100 ευρώ, τότε η δόση του με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 330 ευρώ. Στις περισσότερες ομοειδείς περιπτώσεις η δόση που πληρώνει για στεγαστικό δάνειο σήμερα αυτός ο δανειολήπτης ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή αυτόματα προκύπτει για την τράπεζα μείωση της δόσης κατά 170 ευρώ, κάτι που βέβαια θα επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματά της.

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει πως όπως το 2010 ο νόμος Κατσέλη πέρασε από την αξιολόγηση της ΕΚΤ, το ίδιο θα συμβεί και για το νέο νομοθέτημα. «Τουλάχιστον το εν λόγω σχέδιο νόμου θα πρέπει να ορίζει ρητά ότι οι οφειλέτες που νομιμοποιούνται να ζητήσουν ρύθμιση των οφειλών τους θα πρέπει να αποδεικνύουν την ικανότητα αποπληρωμής των εν λόγω οφειλών», δήλωσε σχετικά.

Θανάσης Κουκάκης

[sc:Πηγή id=”http://www.24h.gr/section/oikonomia/i-ekt-tha-apofasisei-gia-ti-nea-ruthmisi-gia-tin-anakoufisi-ton-daneiolipton” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *