Η ΕΚΤ κλείνει τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες

Σοκ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη δέχεται προσωρινά(;) τα ελληνικά κρατικά ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας, κλείνοντας τους ουσιαστικά τη μοναδική  πηγή χρηματοδότησης, σε μια ίδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα καθίστανται μη-αποδεκτά για την ώρα, λόγω της λήξης του προγράμματος επαναγοράς τίτλων στις 25 Ιουλίου. Σε ανακοίνωση της αναφέρεται ρητώς  ότι η διοικούσα επιτροπή της κεντρικής τράπεζας θα επανεξετάσει το θέμα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, αποφασίζοντας  σε συνάρτηση με τα αποτελέσματά της.

Στο πλαίσιο της διατήρησης της σταθερότητας η ΕΚΤ παραχωρεί τη διακριτική ευχέρια την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας από τις υπάρχουσες γραμμές ρευστότητας που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Η διακοπή όμως της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ και η χρησιμοποίηση μόνο όσων κονδυλίων υπάρχουν ως απόθεμα στον ΕΤΧΣ αναμένεται να εντείνει τα προβλήματα ρευστότητα δημιουργώντας συνθήκες σοκ στο τραπεζικό σύστημα και προκαλώντας αφυδάτωση στην αγορά.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα δεν έχουν εκδόσει ανακοινώσεις για το θέμα ούτε εκπρόσωπός τους έχει κάνει κάποιο σχόλιο με αποτέλεσμα στις αγορές να επικρατεί έντονη νευρικότητα.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *