Η ΕΚΤ ψάχνει πώς θα κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες

Τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας

Η εξεύρεση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα «απομακρύνεται πολύ», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, παραθέτοντας τις χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις οποίες «κανείς δεν αναμένει ότι θα υπάρξει λύση» στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «στην ΕΚΤ και σε κύκλους της τρόικας εξετάζεται στο μεταξύ προφανώς εάν και πως μπορούν να διατηρηθούν “ζωντανές” οι τράπεζες της χώρας σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Από κύκλους της ΕΚΤ ελέχθη ότι εδώ και κάποιο διάστημα συζητούνται από κύκλους της τρόικας διάφορα “γκρίζα σενάρια” που κινούνται μεταξύ χρεοκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ.

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντίθετα διαψεύστηκε ότι υπάρχουν σενάρια για το διάστημα μετά από μία χρεοκοπία. Από το περιβάλλον της ΕΚΤ ειπώθηκε ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι δανειστές επιθυμούν η χώρα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση σε περίπτωση χρεοκοπίας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν διατάξεις στις (σ.σ. ευρωπαϊκές) συνθήκες που να προβλέπουν κάτι τέτοιο. ‘Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσει κανείς πως θα επιβιώσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που το κράτος περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών’, ελέχθη στη Φραγκφούρτη. Μία στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους θα απειλούσε σοβαρά τις τράπεζες της χώρας», επισημαίνει η FAZ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *