«Η Ελλάδα μιλά ανοιχτά για έξοδο από το ευρώ»

Ο αντίκτυπος των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Καψή και η φυλάκιση του Εφραίμ σχολιάζονται από μερίδα του γερμανικού τύπου. Κυρίαρχο θέμα παραμένουν τα σενάρια παραίτησης του Προέδρου της Γερμανίας Κρ. Βουλφ.

«Οι Έλληνες μιλούν για επιστροφή στη δραχμή», γράφει η εφημερίδα Bild στο πρωτοσέλιδο με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει πια κατηγορηματικά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλα θα κριθούν στις συνομιλίες τους επόμενους μήνες συμπεριλαμβανομένης και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών είμαστε εκτός ευρώ, είπε ο Παντελής Καψής, επισημαίνει η Bild.
Με ηρεμία αντιδρά η Κομισιόν

H Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Χωρίς νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων η Ελλάδα ανησυχεί ότι θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. ’Αν η συμφωνία για την ενίσχυση της διάσωσης δεν υπογραφεί είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές και έξω από το ευρώ’, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέχρι σήμερα η έξοδος από το ευρώ αποτελούσε ταμπού για την Αθήνα”, παρατηρεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Με ψυχραιμία αντιδρά ωστόσο η ΕΕ στις δηλώσεις Καψή. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να συγκεκριμενοποιηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο σωτηρίας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. ’Δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε σχέδιο το 2012 ή αργότερα κάποια χώρα να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ’, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Διχάζει την ελληνική δικαιοσύνη η υπόθεση Εφραίμ

Με τίτλο «Ο μεσίτης του Θεού» η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην υπόθεση Βατοπεδίου με αφορμή τη φυλάκιση του ηγουμένου της μονής Εφραίμ. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η προφυλάκιση, η οποία στην Ελλάδα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 18 μήνες, μπορεί να επιβληθεί όταν υπάρχει υποψία διαφυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων.

Στην περίπτωση Εφραίμ η ελληνική δικαιοσύνη δεν ήταν σύμφωνη. Στο τέλος επιβλήθηκε μια εισαγγελέας, η οποία αποφάσισε την μεταφορά του ηγουμένου στην Αθήνα. Η ίδια δεν μπορούσε να μεταβεί στον Άθω, μιας και δεν επιτρέπεται η είσοδος γυναικών στο Άγιο Όρος».

Πηγή: www.dw-world.de

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *