«Η επιτροπεία είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου»

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εντείνονται τα σενάρια, για «επιτροπεία» της Ευρώπης, στη χώρα μας, για την τήρηση και τον έλεγχο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που οι δανειστές ζητούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής βοήθειας που της παρέχουν.

Συγκεκριμένα, την ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου της Ε.Ε. στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης, προανήγγειλε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε, αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο μνημόνιο. Πρόσθεσε πως «η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών Αρχών».

Πιο αναλυτικά, σε δήλωσή του στο αθηναϊκό πρακτορείο, με αφορμή τα δημοσιεύματα για γερμανικό έγγραφο που διανεμήθηκε στο Eurogroup, προτείνοντας να αναλάβει τον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ελλάδας, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε πως:

«Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».

Ο ίδιος προσθέτει πάντως πως κατά την Κομισιόν «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας. Η ευθύνη αυτή βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *