Η Ευρωζώνη ξαναζεί την μέρα της Μαρμότας

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται από χθες το μεσημέρι σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έκδοσης ισπανικών ομολόγων έχουν προκαλέσει έναν μικρό πανικό στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ, καθώς, μπορεί να διασφάλισαν μεγάλη υπερκάλυψη, ωστόσο, το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η Μαδρίτη από τις αγορές, σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοση.

Κοινή είναι πλέον η αίσθηση ότι η Ευρωζώνη ξαναζεί την μέρα της Μαρμότας.

Δηλαδή, επαναλαμβάνεται ό,τι ακριβώς και στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, λίγο πριν και οι τρεις κάνουν την αίτηση προσφυγής στους μηχανισμούς σωτηρίας της Ε.Ε.

Απλώς, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες, η Ισπανία, αυτή τη στιγμή, παίζει καθυστερήσεις, δανειζόμενη κεφάλαια για μικρότερες χρονικές διάρκειες, όπου το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό, αλλά σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τα (αβάσταχτα) επίπεδα όπου θα διαμορφώνονταν αν έβγαινε να δανειστεί για 10ετία.

Ωστόσο, όπως έχει διδάξει η έως τώρα εμπειρία, και αυτή η τακτική κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος της, καθώς είναι τέτοια και τόση η πίεση από τις αγορές, που το κόστος του χρήματος γίνεται και σε αυτό το επίπεδο, από κάποια στιγμή και έπειτα, απαγορευτικό.

Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στις Βρυξέλλες. Μόλις προχθές ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιούσε ότι «πρέπει να πάρουμε άμεσα περισσότερο αυστηρά μέτρα, γιατί θα γίνουμε …Ελλάδα», αλλά ούτε αυτή η παρέμβαση στάθηκε ικανή να ανακόψει την επίθεση των αγορών.

Στην πραγματικότητα, η Ισπανική οικονομία έχει εγκλωβιστεί και ετοιμάζεται για το τελικό χτύπημα, που δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει και την ιταλική.

Εκτός κι αν τελευταία στιγμή υπάρξει κάποια ηχηρή, γερμανική, παρέμβαση, όπως όλοι περιμένουν ή ελπίζουν.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *