Η εφορία ετοιμάζει νέο εκκαθαριστικό – Ποιοι θα το πληρώσουν

Τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις –ακόμη και εννέα μηνιαίες- θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα. Θα αποσταλεί σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στους ενοικιαστές και ουσιαστικά θα περιλαμβάνει το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο θα αποδεσμευτεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Έχουμε φτάσει 10 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις. Περιμένουν την τελευταία στιγμή καθώς γνωρίζουν ότι ο φόρος θα είναι φουσκωμένος. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δύο σχέδια:

• Να δώσει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτσι ώστε να φτάσουμε πιθανότητα μέχρι το τέλος Ιουλίου

• Να αλλάξει τον νόμο που προβλέπει το πώς πρέπει να αποπληρώνεται ο φόρος εισοδήματος.

Σήμερα, η νομοθεσία προβλέπει τα εξής:

1. Όταν ο φόρος βεβαιωθεί τον Ιούλιο, η οφειλή αποπληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Σεπτέμβριος 2012, Νοέμβριος 2012 και Ιανουάριος 2013)

2. Όταν ο φόρος βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, η οφειλή αποπληρώνεται σε δύο διμηνιαίες δόσεις (Σεπτέμβριος 2012 και Νοέμβριος 2012 ή Οκτώβριος 2012 και Δεκέμβριος 2012)

3. Όταν ο φόρος βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο και μετά, πρέπει να αποπληρωθεί σε μια δόση (Δεκέμβριο του 2012 ή Ιανουάριο του 2013)

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια διευκόλυνσης των δανειοληπτών:

1. Να θεσπιστεί μια εξάμηνη περίοδος αποπληρωμής του φόρου (η οποία θα ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2013) για όσους δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν εγκαίρως τις οφειλές τους

2. Οι 3 διμηνιαίες δόσεις να γίνουν έξι

3. Συνολικά, να καθιερωθεί ένα σύστημα αποπληρωμής το οποίο θα προβλέπει έως και 9 μηνιαίες δόσεις

Για το τέλος ακινήτων (γνωστό και ως χαράτσι της ΔΕΗ) πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες με τη συμμετοχή και του γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Χ. Θεοχάρη. Το ζητούμενο είναι το χαράτσι των ακινήτων να μην συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αναμένεται να δημιουργηθεί ένα καινούργιο εκκαθαριστικό σημείωμα. Ο φόρος, θα υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία που έχει η ΔΕΗ. Η εταιρεία θα αποστείλει τις πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών και αυτό θα αναλάβει να τυπώσει και να στείλει τα σημειώματα σε όλους τους ιδιοκτήτες αλλά και τους ενοικιαστές οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να τα «βρουν» με τους ιδιοκτήτες.

Εκτός από την αποδέσμευση του ειδικού τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εξετάζεται και η αλλαγή στον τρόπο πληρωμής ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις.

[sc:Πηγή id=”http://www.fpress.gr/forologia/item/2843-i-eforia-etoimazei-neo-ekkatharistiko-%E2%80%93-poioi-tha-to-plirosoyn” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *