Η εφορία συνδέεται με το υπόλοιπο δημόσιο – Ποιες αλλαγές φέρνει το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μια εκκρεμότητα που έχει εξαγγελθεί πολλάκις στο παρελθόν και σχεδιάζεται τελικά να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Είναι η διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με όλες τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να καταπολεμηθεί η ταλαιπωρία των φορολογούμενων αλλά και η φοροδιαφυγή. Αναλυτικά το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια προβλέπει τα εξής:

-σταδιακή εφαρμογή της αυτόματης ενημέρωσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με τα υπόλοιπα Μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης. Στην πράξη φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την εφορία ή ακόμη και το taxisnet προκειμένου να δηλώνει μεταβολές στη οικογενειακή του κατάσταση, όπως είναι ο γάμος, το διαζύγιο, η αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας κα Το μητρώο της εφορίας θα ενημερώνεται αυτόματα για τις μεταβολές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη περιστασιακά η εφορία λαμβάνει δεδομένα μητρώου των φορολογούμενων και ενημερώνει τα στοιχεία (π.χ. αριθμούς ταυτοτήτων από την αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας)

-η διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου με το Γ.Ε.ΜΗ., για ενημέρωσή του με μεταβολές νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και διαγραφή τους. Στην πράξη οι μεταβολές που γίνονται σε διευθύνσεις επαγγελματικής εγκατάστασης, δραστηριότητας και άλλα χαρακτηριστικά θα περνούν αυτόματα και στο μητρώοι της εφορίας απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από περιττές επισκέψεις στις εφορίες

-η Ανάπτυξη διαλειτουργικών εφαρμογών με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων (πληροφοριακό σύστημα Εργάνη) και Αλληλεγγύης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με τη διασύνδεση η ΑΑΔΕ θα έχει άμεση πρόσβαση τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν στα οχήματα που τους ανήκουν, στα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δεδομένα (π.χ. προσλήψεις, απολύσεις, μερική απασχόληση) προκειμένου να αντλεί δεδομένα για διασταυρώσεις αλλά και και προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων. Επίσης, τα στοιχεία θα αξιοποιούνται στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης (π.χ. οχημάτων που συνεπάγονται τεκμαρτό εισόδημα)

-ανάπτυξη διαλειτουργικών εφαρμογών με την Κτηματολόγιο Α.Ε. Με τη διασύνδεση θα γίνεται διασταύρωση μεταξύ των ακινήτων που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στο έντυπο Ε9 και των ακινήτων που έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο. Υπάρχουν έντονες ενδείξεις στη φορολογική διοίκηση ότι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους στην εφορία προκειμένου να αποφύγουν τον ΕΝΦΙΑ και τα τεκμήρια.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *