Η κρίση χτύπησε τη Γερμανία, προς μείωση επιτοκίων

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις υποτροπής στην κρίση. Τις εξελίξεις διευκολύνει η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το 3%. Την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθώντας να σφίξει το χαλινάρι που έχει περάσει η Άνγκελα Μέρκελ στο λαιμό του Μάριο Ντράγκι, ζήτησε με δηλώσεις του από την ΕΚΤ να περιορίσει τη ρευστότητα του χρήματος στην Ευρωζώνη.

Οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής και PMI δείχνουν όμως η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο από τις προβλέψεις, ενώ πλέον πλήττεται και η Γερμανία καθώς οι ενδείξεις για υποτροπιασμό της κρίσης προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα, περιορίζοντας κατανάλωση και επενδύσεις σε ολόκληρο το φάσμα.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πλέον ότι η ΕΚΤ αν και δεν συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων λόγω μικρής αποτελεσματικότητας εν τούτοις θα το πράξει προσπαθώντας να δώσει το στίγμα της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στελέχη της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της Ευρωζώνης καθώς οι  πολιτικές αποφάσεις για τη διάσωση της Κύπρου και η επαναφορά της συζήτησης για κούρεμα καταθέσεων για τη διάσωση τραπεζών έχουν αυξήσει το ρίσκο και έχουν παγιδεύσει κεφάλαια εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Τα στοιχεία όμως για την οικονομία της Ευρωζώνης δείχνουν ότι πλέον κρίση έχει κάνει μετάσταση και στη γερμανική οικονομία καθώς ο δείκτης παραγγελιών (PMI) υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 6μηνου. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως είναι ότι υποχώρησε κάτω από 50, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε υφεσιακή καμπή. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 48,8 τον Απρίλιου από το 50,6 το Μάρτιο, ένδειξη ότι ο φόβος και η ανασφάλεια επιδεινώνουν δραματικά το περιβάλλον. Για τη Γερμανία η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αναμενόμενη και δείχνει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης προκαλούν παράπλευρες ζημιές στο σώμα της οικονομίας.

Παράλληλα η ενδείξεις υποτροπιασμού της κρίσης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να περιορίζουν την παραγωγική τους δυνατότητα και να προετοιμάζονται για νέο γύρο συρρίκνωσης.

Τα στοιχεία του PMI για την Ευρωζώνη ήταν χειρότερα από τα γερμανικά αλλά εν πολλοίς αναμενόμενα. Όπερ σημαίνει ότι ο δείκτης υποχώρησε στο 46,5, ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις, ένδειξη όμως που δείχνει ότι οι κινήσεις των επιχειρήσεων είναι υφεσιακές.

Οι πρώτες αντιδράσεις καταγράφηκαν στις ισοτιμίες με το ευρώ να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1,3 δολαρίων μετά τα στοιχεία για τον PMI, ενώ την απαισιοδοξία επέτεινε και η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής.

www.sofokleousin.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η κρίση χτύπησε τη Γερμανία, προς μείωση επιτοκίων”

  1. Άμα είσαι μαλάκας, αυτά παθαίνεις.

    Που θα πουλήσουν οι καραγκιόζηδες τα προϊόντα τους, αφού έχουν φτωχοποιήσει τους πάντες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *