Η κυβέρνηση του “τραπεζίτη” δεν ξέρει τι της γίνεται με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αυτή είναι η γραμμή του οικονομικού επιτελείου και γενικά της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το κούρεμα των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες.

Το κείμενο που διέρρευσε η τρόικα πριν μερικές ημέρες έκανε λόγο για την έκδοση νέων κοινών μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου του δημοσίου αλλά με ορισμό επιτρόπου και με τριετή περίοδο χάριτος προκειμένου οι τράπεζες να αγοράσουν πάλι τις μετοχές.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα γλίτωναν στην ουσία την κρατικοποίηση αφού το διοικητικό συμβούλιο (με απλά λόγια οι νυν τραπεζίτες) θα μπορούσαν να κρατήσουν τη θέση τους.

Στην κυβέρνηση λοιπόν έχουν πάθει θολούρα και δεν γνωρίζουν τι θέλουν.

Βγήκε χθες το μεσημέρι ο Γ. Παπανδρέου και σε μια προσπάθεια να μας πείσει ότι αυτός και μόνο πολεμά τα συμφέροντα και τους τραπεζίτες, ανέβασε τους τόνους και είπε ότι το PSI θα γίνει μόνο με κοινές μετοχές. Όχι πως τον ρώτησε κανείς αλλά εμφανίστηκε σίγουρος γι’ αυτό λέγοντας ότι πρέπει και οι τραπεζίτες να πληρώσουν για την κρίση. Τώρα το θυμήθηκε, δύο χρόνια που τους έδινε αφειδώς χρήμα για να κλείνουν τις τρύπες από τα λάθη τους, ήταν αλλιώς.

Στην ομιλία του στην Κ.Ο. ο Ευ. Βενιζέλος είπε τι θα ήθελε να γίνει ότι τι θα γίνει. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ, θέλουμε ανταγωνιστικές τράπεζες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα προτιμούσε να είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του EFSF ώστε να μην καταγραφούν τα 40 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη στήριξή τους ως δημόσιο χρέος.

«Ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει αυτό το βάρος και πρέπει να έχει στα χέρια του τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αυτά που θα του επιτρέπουν να έχει οφέλη από την άνοδο της αξίας των μετοχών, και για να γίνει αυτό πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του να είναι της μεγαλύτερης δυνατής ποιότητας, δηλαδή κοινές μετοχές», διευκρίνισε ο Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι αυτές «φυσικά» έχουν και δικαίωμα ψήφου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο τρόπος που το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα ρυθμιστεί νομοθετικά και για το θέμα αυτό, όπως είπε, καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός. Έριξε το μπαλάκι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δηλαδή.

Από την άλλη, σε ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, Φ. Σαχινίδης, μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Όπως είπε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θέλουμε να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με όρους διαφανείς και με τη μέγιστη δυνατή απόδοση για το Ελληνικό Δημόσιο. Με λίγα λόγια θέλουμε να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα, θα ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ήταν τεράστιο σφάλμα η εγκατάλειψη της άποψης για μια συγκροτημένη εποπτεία τόσο του χρηματοοικονομικού χώρου όσο και του σκιώδους χρηματοοικονομικού χώρου και εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε μια σύγχρονη και οργανωμένη οικονομία θα πρέπει να υπάρχει και ένας δημόσιος πυλώνας. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο να επιδιώκεις την ανατροπή της αρχιτεκτονικής του τραπεζικού χώρου και την κρατικοποίηση του πιστωτικού συστήματος. Κάτι τέτοιο η κυβέρνηση ούτε το επιθυμεί ούτε το επιδιώκει. Όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην ενδιαφέρεται να προστατεύσει τα συμφέροντα του Έλληνα φορολογούμενου».

Όποιος κατάλαβε – κατάλαβε δηλαδή. Από τη μια ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του λαού κι από την άλλη δε θέλουν να κρατικοποιήσουν τις τράπεζες.

Το τι θα γίνει θα ξεκαθαρίσει όταν σταματήσουν οι κωλοτούμπες τόσο από την τρόικα όσο από την κυβέρνηση.

Η ουσία είναι, όμως, ότι τόσες μέρες που «σερνόταν» το σενάριο του PSI κάποιοι κέρδισαν πολλά λεφτά στο χρηματιστήριο με την άνοδο των μετοχών.

Όσον αφορά τη Ν.Δ., στην Συγγρού εκτιμούν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» για προβλήματα που έχουν λόγω κακής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους. Όταν όμως τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας οφείλονται σε επιλογές όπως είναι το «κούρεμα» των ομολόγων, τότε θα μπορούν να αξιολογηθούν και άλλα εργαλεία, όπως είναι η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, εργαλεία που χρησιμοποιούνται και στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αλλά το ερώτημα είναι άλλο τελικά: Μήπως ο Γιώργος πάει να τη φέρει στο Βενιζέλο;

Δηλαδή, να έχει συμφωνήσει ο Βενιζέλος με την Τρόϊκα η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών να γίνει με προνομιούχες μετοχές ή με κοινές, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου (που σημαίνει ότι τον έλεγχο θα τον ασκούν οι σημερινοί ιδιοκτήτες) και ο …τεράστιος και εσχάτως …αντιμνημονιακός ΓΑΠ να του κάνει …ρελάνς επιμένοντας στις κοινές μετοχές;

Που σημαίνει κρατικοποίηση;

Λέτε;

Να κάνει τέτοιο ….χουνέρι  στο Bενιζέλο;

www.antinews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η κυβέρνηση του “τραπεζίτη” δεν ξέρει τι της γίνεται με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών”

  1. Η ουσία είναι, όμως, ότι τόσες μέρες που «σερνόταν» το σενάριο του PSI κάποιοι κέρδισαν πολλά λεφτά στο χρηματιστήριο με την άνοδο των μετοχών.

    Διαφωνώ. Δεν κέρδισαν κάποιοι. Έχασαν οι ηλίθιοι που αγόρασαν κωλόχαρτα, ενώ είναι ξεκάθαρο το τοπίο.

    Δηλαδή εμείς μαλάκες είμαστε; Δεν βλέπαμε ότι τα τραπεζόχαρτα ήταν πάμφθηνα; Γιατί κάναμε την πάπια και δεν αγοράσαμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *