Η Πορτογαλία στα χνάρια της Ελλάδας;

Για να μπορέσει η Πορτογαλία να ξοφλήσει το χρέος της, που αγγίζει τα $11.6 δισ, θα πρέπει να μπορέσει να ξαναμπεί στις κεφαλαιαγορές τον επόμενο χρόνο.

Κάτι τέτοιο όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει απίθανο.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι ο Σεπτέμβριος του 2013, αλλά το ΔΝΤ μπορεί να ζητήσει από την χώρα να καταθέσει ένα οικονομικό σχέδιο, έναν χρόνο πριν. Και αν φανεί ότι η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, τότε το ΔΝΤ θα πρέπει να αυξήσει το πακέτο διάσωσης.

Οι ειδικοί αναλυτές ήδη ανησυχούν για τα υψηλά σπρεντς της Πορτογαλίας, που έχουν ξεπεράσει το 12%.

Όπως λένε, οι ομολογιούχοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Πορτογαλία μάλλον δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές της. Η αργή ανάπτυξη της οικονομίας, που είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που αναμένονταν, δημιουργεί ατμόσφαιρα Ελλάδας.

Και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην επιτυχία της χώρας του, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι όσα και να κάνει, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Όπως λέει ένας πρώην υπουργός Οικονομικών, «το δράμα είναι ότι ακόμη κι αν κάνουμε όλα όσα απαιτούνται, αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει επαρκώς, όλα θα είναι μάταια…».

S.A.-Wall Street Journal

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *