Η σουηδική Intrum πιάνει… δουλειά με τα κόκκινα δάνεια που αγόρασε

Τηλεφωνικές οχλήσεις από… Σουηδία θα αρχίσουν να δέχονται 220.000 δανειολήπτες με κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και…πλαφοναρισμένες κάρτες μέσα στον Νοέμβριο. Στέλεχος της Σουηδικής Intrum –της εταιρείας η οποία αγόρασε προ ημερών τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια της Eurobank με έκπτωση μαμουθ- απαντώντας σε σχετική ερώτηση του fpress.gr αποκαλύπτει ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση με αποτέλεσμα οι οχλήσεις των δανειοληπτών να ξεκινήσουν μερικές ημέρες μετά.

Όσον αφορά στις… πρακτικές που θα υιοθετήσει η σουηδική Intrum, το στέλεχος της εταιρείας κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Συγκεκριμένα, η κυρία Annika Billberg αναφέρει: δεν μπορώ να σας κάνω συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά με το πώς θα χειριστούμε την κάθε περίπτωση. Αυτό θα διευθετείται ανάμεσα στην εταιρεία μας και στο κάθε πρόσωπο. Εννοείται ότι οι πρακτικές και οι ρουτίνες που ακολουθούμε σε διεθνές επίπεδο, θα υιοθετηθούν και στην Ελλάδα»

Με την Intrum και τη συμφωνία που έκανε με την Eurobank σηκώθηκε η αυλαία των πωλήσεων μεγάλων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων Η σουηδική Intrum έγινε κύριος μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (220.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες), ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Το τίμημα πώλησης διαμορφώθηκε στο 3%, δηλαδή στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετο όφελος θα προκύψει για την τράπεζα από τη διαχείριση του σχετικού χαρτοφυλακίου, την οποία αναλαμβάνει η θυγατρική της Eurobank Financial Planning Services (FPS). Πρόκειται για την εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει συστήσει η τράπεζα και η οποία έλαβε πρόσφατα άδεια από την ΤτΕ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η FPS θα διαχειριστεί το σχετικό χαρτοφυλάκιο επί τρεις τουλάχιστον μήνες, προκειμένου να μην διαταραχθεί και η επικοινωνία με τους οφειλέτες, ενώ στη συνέχεια μπορεί μέρος ή το σύνολο του εν λόγω χαρτοφυλακίου να μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία διαχείρισης, που λειτουργεί στην Ελλάδα ή σε εταιρεία διαχείρισης που θα συστήσει η ίδια η Intrum. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και από την ανακοίνωση της Intrum, που σημειώνει ότι «ο αγοραστής διατηρεί την ευελιξία να βρει εναλλακτική δυνατότητα διαχείρισης στο μέλλον».

Το τίμημα αξιολογείται από την αγορά ως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό», στο βαθμό που πρόκειται για χαρτοφυλάκιο το οποίο είναι σε καθυστέρηση επί δέκα περίπου χρόνια και επιπλέον έχει αποτελέσει αντικείμενο εξαντλητικής αξιολόγησης και επεξεργασίας από την ίδια τη Eurobank. Πιο χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια της τράπεζας λίγο πριν ανοίξει τη διαδικασία πώλησης να ανακτήσει μέρος της απαίτησης, προτείνοντας σε περίπου 114.000 οφειλέτες «κούρεμα» έως και 95%. Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από την Intrum δεν σημαίνει ότι η πολιτική διαχείρισης δεν θα είναι αυστηρά εποπτευόμενη. Αντίθετα, η εταιρεία διαχείρισης πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά τον Κώδικα Δεοντολογίας και όλες οι διαδικασίες θα είναι αυστηρά εποπτευόμενες από την ΤτΕ. Οι οφειλέτες μπορούν να επωφεληθούν όχι μόνο από γενναία «κουρέματα», αλλά και από τις ρυθμίσεις που θα τους προταθούν, όπως η αποπληρωμή μέρους του ποσού σε ένα, τρία ή και πέντε χρόνια.

16 σχόλια σχετικά με το “Η σουηδική Intrum πιάνει… δουλειά με τα κόκκινα δάνεια που αγόρασε”

  1. Καλησπέρα σας ~ την Πέμπτη 16/11/2017 έφθασε στην ταχυδρομική θυρίδα μου, η από 27/10/2017 επιστολή της Eurobank, με την οποία με ενημερώνει πως προτίθεται να προβεί σε πώληση και μεταβίβαση απαιτήσεών της προς την INTRUM HELLAS DAC , που εδρεύει στο Δουβλίνο Ιρλανδίας και η οποία θα έχει συμφωνήσει πριν την ολοκλήρωση της όποιας πώλησης και μεταβίβασης, την ανάθεση της διαχείρισης της απαίτησης στην “EUROBANK FPS A.E. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ” σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4354/2015 όπως ήδη ισχύει. Θα ενημερωθώ δε για την ολοκλήρωση της πώλησης και μεταβίβασης καθώς και της ανάθεσης της διαχείρισης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία. Φυσικά, μπορώ να εκφράζω στην ανωτέρω εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων, τα προβλεπόμενα στα άρθρα 12 και 13 του ν. 2472/1997 δικαιώματα πρόσβασης και αντίρρησης.
    Προβληματίζομαι τι μπορούν περισσότερο να κάνουν από ό,τι έκαναν μέχρι σήμερα… Εκτός κι αν έρθουν τα πάνω-κάτω και η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) νομοθετήσει επί το επαχθέστερον για τους πολίτες αυτής της χώρας. Ειρήσθω εν παρόδω, πως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που κατέχω, είναι ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. του 2002 ενώ στο σπίτι που διαμένουμε με τον σύζυγό μου, φιλοξενούμεθα απο το παιδί μου.

    1. το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να αλλάξει η νομοθεσία για το ακατάσχετο του μισθού και να γίνεται παρακράτηση ενός μέρους προς όφελος της intrum, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαικές χώρες εδώ και δεκαετίες.
      Γενικά είμαι απαισιόδοξος με την έννοια οτι σήμερα η εφορία για παράδειγμα για μικροποσά επιτίθεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, απειλεί με κατασχέσεις ακινήτων και σε τραβάει μέχρι και σε…τριμελές πλημμελειοδικείο παρακαλώ, κάτι που πριν δέκα χρόνια ήταν αδιανόητο. Οπότε δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε…εξάλλου πόσες φορές ακόμα θα αντέξει το κράτος να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες? Άρα θα το ρίξει πάνω μας

      1. Ευχαριστώ για την απάντησή σας… Σε αναμονή και εγρήγορση λοιπόν, μήπως αλλάξει κάποια στιγμή η νομοθεσία για το ακατάσχετο της σύνταξης ή του μισθού…

      2. niko123 στις ευρωπαικές χώρες που λες κατέβηκε το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού ή γίνεται μια συγκεκριμένη παρακράτηση (αναλογικά) μέρους του ποσού για όλους;

      3. niko123 στις ευρωπαικές χώρες που λες κατέβηκε το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού ή γίνεται μια συγκεκριμένη παρακράτηση (αναλογικά) μέρους του μισθού εννοούσα για όλους;

      4. Και μια δεύτερη ερώτηση…τι εμπόδιζε να αλλάξει η νομοθεσία όταν τα δάνεια ήταν στα χέρια των ελληνικών τραπεζών, και εφόσον γίνεται με νόμο παρακράτηση μέρους του μισθού, οι ελληνικές τράπεζες να επωφεληθούν πολλά περισσότερα από το 3% που εισέπραξαν από το fund;

      5. Φίλε μου για τα συγκεκριμένα δανεια έχουν υπάρξει προβλέψεις,αποτελούν ανείσπρακτα σκουπίδια για τις τραπεζες.Περα απο αυτο 120 δις κόκκινα δανεια δεν σώνονται ούτε αν ποτε γινόταν αυτο που λες.Πανε ολοταχώς για κούρεμα καταθέσεων.

  2. Κι εγω έλαβα τέτοιο πραγμα.Τιποτα περισσότερο δεν θεωρώ οτι μπορούν να κάνουν,απλά ήταν μια πρώτη κίνηση να δουν αν ο κόσμος φοβηθεί και τρέξει να ρυθμίσει-πληρώσει.Επισης αμφιβάλλω και για το αν πρόκειται για πώληση ουσιαστική γιατί γράφει οτι η απαίτηση θα διαχειρίζεται απο θυγατρική της Eurobank.

    1. Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα. Έτσι θεωρώ κι εγώ. Περιμένουμε και θα δούμε. Ευχαριστώ για την απάντησή σας.

  3. Καλησπέρα σας. Ενημερωτικά, πριν δύο ημέρες ήρθε στην ταχυδρομική θυρίδα μου, απλή επιστολή από την διαχειρίστρια τράπεζα, με την οποία μου ανακοινώνουν την μεταβίβαση της οφειλής μου στο Fund…. Θέτουν εις γνώσιν μου, πότε και πού καταχωρήθηκε η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης , σε ποιό τόμο, και ποιός είναι ο αριθμός της σελίδας. Αυτά τα νεώτερα από “το μέτωπο” και είμαι σε αναμονή εξελίξεων…

    1. και τι μπορουν να σου κανουν? εχεις περιουσιακα στοιχεια? μπορουν να δεσμευουν χρηματα απο τον λογαριασμο της μισθοδοσιας σου?

  4. Καλησπέρα παιδιά , γνωρίζετε αν σε ειρηνοδικείο , αγωγή για χρηματική οφειλή , μπορει να πάρει αναβολή ???

    1. φυσικά και μπορεί, αρκεί να υπάρχει σοβαρός λόγος, πχ κώλυμα λόγω υγείας το οποίο θα αποδεικνύεται με ιατρική γνωμάτευση, ή να υπάρχει κώλυμα δικηγόρου….

  5. θα ηθελα αν καποιος απο εμας γνωριζει το αφμ της HELLAS DAC να το αναρτησει.επισης αν γνωριζει καποιος την διευθυνση των γραφειων της INTRUM DAC εδω στην ελλαδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *