Η Τρ. Πειραιώς θα «απελευθερώσει» υποθηκευμένη αγροτική γη

Στην «απελευθέρωση» μεγάλου τμήματος της υποθηκευμένης αγροτικής και γεωργικής γης θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ενημέρωσε με επιστολή της την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Αγροτική Τράπεζα είχε το «προνόμιο» εκ του νόμου να υποθηκεύει πολύ μεγαλύτερης αξίας γη, για κάθε αγροτικό δάνειο που χορηγούσε. Η αξία της υποθήκης συχνά έφτανε στο 10πλάσιο του δανείου.

Μέχρι που φτάσαμε στο εξής παράδοξο: Σήμερα για ενήμερα αγροτικά δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι υπέγγυες εξασφαλίσεις να φτάνουν στα 20 δισ. ευρώ.

Το θέμα, όπως ήταν επόμενο, τέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία μίλησαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος για την μεταβίβαση του «υγιούς» τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Μάλιστα ο κ. Προβόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε: Η αξία των εγγυήσεων είναι 20 δισ. ευρώ και τα ενήμερα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ για να συμπληρώσει: «έτσι λειτουργούσε τόσο καιρό η σεμνή και ταπεινή Αγροτική».

Όπως είπε με έγγραφο της η Τράπεζα Πειραιώς προς την ΤτΕ την περασμένη Παρασκευή, δεσμεύεται ότι θα εξετάσει τη σχέση δανείων και εμπράγματων εξασφαλίσεων και θα επιστρέψει πίσω τις υπερβάλλουσες εγγυήσεις.

Ενώ λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει στην ομιλία του πως: Η ΑΤΕ είχε πάψει να είναι «αγροτική», αφού μόνο το 13% των χορηγήσεων απευθύνονται σε αγρότες και συνεταιρισμούς.

Στο ερώτημα τώρα των βουλευτών αν η ΤτΕ θα ασκεί «κοινωνικό» έλεγχο σε ποιους χορηγούνται δάνεια από το νέο σχήμα Πειραιώς-ΑΤΕ ο διοικητής της ΤτΕ ήταν σαφής: «δεν πρέπει να μπει το δημόσιο στα πόδια της διοίκησης –σε ποιους και πως θα χορηγεί δηλαδή δάνεια- διότι τότε, θα έχουμε τα ίδια με την ΑΤΕ».

capital.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Η Τρ. Πειραιώς θα «απελευθερώσει» υποθηκευμένη αγροτική γη”

  1. Η ΑΤΕ εμεινε εξω απο τα πακετα στηριξης των τραπεζων για να πτωχευσει και να αγοραστει στο τελος απο τους Γερμανους κοψοχρονια.
    Οι Γερμανοι θελουν την ΑΤΕ γιατι το χαρτοφυλακιο της ελεγχει ολη την αγροτικη εκταση της Ελλαδος οπως και τον αλιευτικο στολο της.
    Αυτα τα χωραφια που ειναι υποθηκευμενα στην ΑΤΕ θα κατασχεθουν και θα γινουν ηλιακα παρκα.
    Το παραγομενο ηλεκτρικο ρευμα θα πωλειται στην Γερμανια αφηνοντας τον ελληνικο πληθυσμο χωρις διατροφικη αυταρκεια.
     
    Επισης …
    http://filologos10.wordpress.com/2012/08/06/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1/
     
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *