Η ΤτΕ συστήνει στα τραπεζικά ιδρύματα να αποκλιμακώσουν τα επιτόκια καταθέσεων

ΣΥΣΤΑΣΗ στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση του κόστους προσέλκυσης καταθέσεων απηύθυνε χθες, για άλλη μια φορά, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 7%.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες ο υποδιοικητής της Γ. Παπαδάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ζητήθηκε από τις τράπεζες να χαμηλώσουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς το πιστωτικό σύστημα βαρύνεται με «δυσβάστακτα» έξοδα τόκων σε μια περίοδο όπου τα έσοδα από τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες είναι ελάχιστα.

Παράλληλα ΤτΕ και διοικήσεις τραπεζών αποτίμησαν τα πρώτα θετικά μηνύματα που καταφθάνουν από το μέτωπο των καταθέσεων, καθώς από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και έπειτα έχουν επιστρέψει στις τράπεζες περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκροές καταθέσεων από τις αρχές Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου προσέγγισαν τα 12 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου καταθέσεις περί τα 3-4 δισ. ευρώ αποχώρησαν από το σύστημα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων «έφυγε» την εβδομάδα πριν τις εκλογές. Τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, περισσότερα από 7 δισ. ευρώ «σηκώθηκαν» λόγω της ανασφάλειας και της διάχυτης αβεβαιότητας για τη έκβαση της κρίσης.

Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης και η επικείμενη δεύτερη βάση της ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος, καθώς το όλο ζήτημα και κυρίως ο προσδιορισμός των όρων αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα και γρήγορα το νέο οικονομικό επιτελείο καθώς η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει.

[sc:Πηγή id=”http://www.express.gr/news/finance/621161oz_20120628621161.php3″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *