Η Citigroup προβλέπει «Grexit»

Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013 είναι το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τη Citigroup. Η ανάλυση της «Global Economic Outlook and Strategy» αναφέρει πως η τρόικα δεν θα δεχτεί καμία τροποποίηση στο Μνημόνιο και πως αν καταφέρει η Ελλάδα να εισπράξει τα 30 δις ευρώ, που είχαν συμφωνηθεί, έστω και με καθυστέρηση, θα είναι η τελευταία φορά που εκταμιεύονται χρήματα, αφού η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους.

Η πραγματική οικονομία θα υποχωρήσει 7,5% φέτος, αλλά 10,1% το 2013 με την ανεργία από το 23,6% φέτος να εκτινάσσεται στο 29% στο επόμενο έτος, βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup.

Με το νέο νόμισμα ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 15% και το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 437,3% από 156,5% φέτος!

Σύμφωνα με τη Citigroup, απαιτούνται τρεις εξαιρετικά απίθανες εξελίξεις για να παραμείνει η χώρα μέλος της ΟΝΕ.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τη θεσμική και πολιτική της κατάσταση, να δείξει ικανότητα στην εφαρμογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας ακόμα και αν η τρόικα κάνει μερικές παραχωρήσεις» αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, ακόμη και αν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θα χρειαστεί σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της για να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη πορεία.

Τέλος, οι επίσημοι πιστωτές της χώρας θα πρέπει να συμφωνήσουν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, τόσο μέσω του ευρωσυστήματος όσο και μέσω του ELA.

zougla.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η Citigroup προβλέπει «Grexit»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *