Η Moody’s προβλέπει νέα γενιά NPL’s στην Ελλάδα, μπαίνουν σε κρίση οι τράπεζες

Σημαντικές επιπτώσεις για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες από την κρίση του κορονοϊού προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς βλέπει δίδυμη απειλή από την καθυστέρηση τιτλοποιήσεων και τη δυναμική νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Η Moody’s, ανακοίνωσε την υποβάθμιση της προοπτικής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερό από θετικό.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος, με το ΔΝΤ να αποτιμά ήδη την ύφεση στο 10%, εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την κερδοφορία των τραπεζών.

Ειδικότερα, «οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα θα επιφέρουν πλήγμα στον τουριστικό κλάδο, που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ της Ελλάδας», σημειώνει ο οίκος στην έκθεσή του.

Σε έκθεση της στις αρχές Απριλίου, η Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι ο τραπεζικός κλάδος δεν θα βγει αλώβητος από την κρίση. Τότε, υποστήριζε ότι θα επιβραδυνθούν σημαντικά τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, ενώ θα επιδεινωθεί και η ποιότητα του ενεργητικού.

Η Moody’s προβλέπει ύφεση φέτος και για την κυπριακή οικονομία, «αντιστρέφοντας την τάση σταθερής μείωσης των προβληματικών δανείων, πλήττοντας την κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης θα περιορίσουν μακροπρόθεσμα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», εκτιμά ο οίκος.

Ο αντίκτυπος της έκθεσης της Moody’s είναι ορατός στο Χρηματιστήριο με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται νέο κύμα πιέσεων, τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει έως 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει τη χρήση των εργαλείων του ESM, που θα σημάνουν προσφυγή σε νέο Μνημόνιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *