«Θάνατος» για την Ελλάδα το διπλό νόμισμα

Εφιάλτης η παράλληλη κυκλοφορία δύο νομισμάτων που προτείνουν οι Γερμανοί

Αναπόδραστη προοπτική φαντάζει όσο περνά ο καιρός η αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Τα σχετικά δημοσιεύματα, όπως και οι παρεμβάσεις Γερμανών αξιωματούχων πληθαίνουν, δείχνοντας ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο απ’ τις υστερικές κραυγές του Γερμανοβιετναμέζου αντικαγκελάριου, Φίλιπ Ρέσλερ, που προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να αυξήσει την πολύ χαμηλή επιρροή του κόμματός του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», ακόμη, όμως, και τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση, την Κυριακή 29 Ιουλίου, είχαν την ιδιαίτερη σημασία τους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού, αντίθετα με το παρελθόν, δεν εμφάνισε την αποπομπή της Ελλάδας ως απειλή ή τιμωρία για την υποτιθέμενη απροθυμία της να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα, ισχυρισμός που εντελώς άκριτα επαναλαμβάνεται και στο εσωτερικό της χώρας μας προκειμένου να δημιουργήσει τις απαραίτητες ενοχές και την αναγκαία συναίνεση για την επιβολή της λιτότητας, είναι εντελώς αβάσιμος και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τρόικας. Αυτή τη φορά ο Ρέσλερ υποστήριξε ότι «η έξοδος της Ελλάδας δεν μας τρομάζει πια».

Με άλλα λόγια, οι προετοιμασίες της γερμανικής κρατικής μηχανής έχουν ολοκληρωθεί, τα κόστη και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν υπολογιστεί και δεν υφίσταται ο κίνδυνος των ανεξέλεγκτων συνεπειών που υπήρχε μέχρι πρόσφατα.

Αποπομπή από την Ευρωζώνη

Αλλαγή στάσης μαρτυρούν επίσης και τα επιχειρήματα του Βερολίνου για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. Μέχρι πρόσφατα, αυτό που ακουγόταν ήταν η καθησυχαστική διαβεβαίωση πως η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί την καλύτερη λύση για να μην αμφισβητηθεί το κεκτημένο της Ζώνης.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η επιχειρηματολογία έχει αλλάξει. Από την καρδιά του Δ’ Ράιχ αυτό που ακούγεται είναι ότι μια πιθανή αποπομπή της Ελλάδας αποτελεί το αναγκαίο τίμημα για να συνεχίσει το ταξίδι του το κοινό νόμισμα και να μην βυθιστεί.

Τούτη η θέση προφανώς δεν θα είχε ωριμάσει, αν η τρίτη και η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα, μ’ ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος και οι δύο τους, ύψους 2,8 τρις ευρώ, δεν έφταναν στο χείλος του γκρεμού, όπου βρίσκονται τους τελευταίους μήνες.

Με άλλα λόγια, η Γερμανία φαίνεται να επιλέγει τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας έτσι ώστε αυτό που απειλεί την Ευρωζώνη να μη μεταδοθεί σε άλλα μέλη, που, αν πλήττονταν, οι κίνδυνοι τότε για την ίδια θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι.

Γι’ αυτόν ίσως τον λόγο οι αναφορές στην Ελλάδα απουσιάζουν συστηματικά από κάθε δημόσια ανακοίνωση που συντάσσεται τον τελευταίο καιρό με ευθύνη της Γερμανίας: από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 29 Ιουνίου μέχρι την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σόιμπλε και Γκάιτνερ στην πρόσφατη συνάντησή τους, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη.

Παράλληλη κυκλοφορία

Τρεις μήνες μετά, επανέρχονται τα σενάρια που είχε διατυπώσει η γερμανική τράπεζα, παρότι η κυβέρνηση που εξελέγη είναι της απόλυτης αρέσκειας του Βερολίνου.

Το σενάριο της διπλής κυκλοφορίας συνιστά τη γερμανική απάντηση στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο, καθώς επί της ουσίας θα σημάνει τη διχοτόμηση της οικονομίας σε δύο ζώνες, σε μια ζώνη δραχμής και σε μια ζώνη ευρώ, που μπορεί μεταξύ τους να μην χωρίζονται, θα εκπροσωπούν, ωστόσο, η μία τη ζώνη της φτώχειας και η άλλη τη ζώνη του πλούτου.

Η πρώτη ζώνη θα αποτελείται από μισθωτούς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχους, που θα πληρώνονται στο νέο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα είναι υποτιμημένο ακόμη και κατά 50% έναντι του ευρώ, όπως προτείνει η έκθεση της Deutsche Bank.

Η δεύτερη ζώνη θα αποτελείται από τα πιο διεθνοποιημένα τμήματα της οικονομίας, που θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το ευρώ για τις συναλλαγές με το εξωτερικό, το διεθνές εμπόριο και την αγορά ακόμη πολυτελών και επώνυμων αγαθών, από είδη ρουχισμού μέχρι διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

www.newsbeast.gr

22 σχόλια σχετικά με το “«Θάνατος» για την Ελλάδα το διπλό νόμισμα”

  1. Γιατι εξαφανιστηκε το χρημα απο την ελληνικη αγορα.
    Εξαφανιστηκε γιατι το παιρνουν οι τραπεζες μεσω δοσεων για καποιο δανειο καθως και τα σουπερμαρκετ-πολυεθνικες (για να μην πω σκετο LIDL) και δεν το ξαναγυριζουν πισω … το βγαζουν εξω.
    Στην περπτωση των τραπεζων πολυ χρημα που αποστραγγιζεται απο την αγορα πηγαινει και σε αναληψεις για να παρκαριστει τελικα σε καποια τραπεζικη θυριδα.
    Ε, το ιδιο θα γινει και με τη δραχμη οσο προσπαθουμε να λυσουμε το ελληνικο προβλημα με αλχημιες.
     
    – Ανοιγμα τραπεζικων θυριδων εδω και τωρα, καταγραφη των κεφαλαιων και φορολογηση κατα 70% για ποσα ανω των 100.000 Ευρω.
    – Εθνικοποιηση τραπεζων και στηριξη πραγματικης οικονομιας απο τα εσοδα τους.
    – Ειδικο καθεστως για σουπερμαρκετ-πολυεθνικες που να τα υποχρεωνει να επενδυουν το 50% των κερδων τους στην Ελλαδα.
     
     
     

  2. Κάτσε ρε μεγάλε. Πως τα λες έτσι εύκολα αυτά;

    Αρπακτική νοοτροπία; Τι θα πει φορολόγηση 70%;

    Εγώ μπορεί να πούλησα το πατρικό μου σπίτι και να έβαλα τα λεφτά στη θυρίδα. Λεφτά πεντακάθαρα και φορολογημένα.

    Και θέλεις εσύ να μου τα αρπάξεις;

    Αυτό είναι που σιχαίνομαι σ΄αυτή τη χώρα. Επειδή εσύ δεν έχεις λεφτά, δεν σημαίνει αυτόματα, πως όποιος έχει τα έκλεψε ντε και καλά.

    1. Το ειπε και ο Γλεζος του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικα τον οποιο ψηφισες οπως εχεις δηλωσει και δημοσια.
      Δεν ειμαι ο πρωτος που το σκεφτηκε.

      1. Ψηφίζοντας ένα κόμμα, δεν σημαίνει ότι συμφωνείς 100% με όσα λέει.

        Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης χαϊδεύει τους λαθρομετανάστες, εγώ όχι.

        Όσο για το Γλέζο και κάτι αντίστοιχους, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να μην βγει πρώτος και χρειαστεί να κυβερνήσει, μόλις έβλεπε στα γκάλοπ ότι πάει μπροστά, έβγαζε κανέναν γραφικό να κάνει μαλακισμένες δηλώσεις, για να ψιλοτρομάζει τον κόσμο.

        1. Εγω παντως συμφωνω με αυτη την πολιτικη περι καταθεσεων-αποθεματικων σε θυριδες.
          Και να στο πω και αλλιως.
          Ενταξει, να πληρωσει λιγοτερο φορο απο 70% αλλα να γινει “ποθεν εσχες” με αντιπαραθεση φορολογικων δηλωσεων των τελευταιων 20 ετων.
          Αν ειναι ΟΚ χαλαλι του.

          1. Στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα υπάρχει στο εκκαθαριστικό  η μαγική στήλη με τον τίτλο ” πρόστιμα διαφόρων τεκμηρίων”
            Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στην πράξη έτσι? Ρωτάω για να μην γίνομαι κουραστική εξηγώντας.

          2. Λαϊκίστικες παπαριές που ακούγονται όμορφα στα αυτιά των ψηφοφόρων.

            Τότε και εγώ που έχω λεφτά σε θυρίδα (λέμε τώρα), θα τα θάψω στον κήπο μου και ψάξε να τα βρεις να τα φορολογήσεις.

             

          3. Το ‘κανε ενας μαλακας απ’ οτι εχω μαθει … τα ‘χτισε σε τοιχο το γιδι … και γινανε βατραχοπεδιλα τα κατοσταρικα απο την υγρασια …. eheheh.
            Ποιος εχει κηπο σημερα ρε ψηλε, θα με τρελανεις, ολοι σε διαμερισματα ζουνε.
            Αντε και τα θαψες. αμα βρεξει ?
            Λιγο υγρασια να μπει στο οποιο βαλιτσακι ασφαλειας εθαψες θα κλαις με μαυρο δακρυ.

          4. Πάνε οι παλιές καλές εποχές με τις λίρες στους τενεκέδες.

    2. Προφανώς αν κάποιος απέκτησε τα χρήματα μ ‘ αυτόν τον τρόπο και το αποδεικνύει δεν υπάρχει λόγος να φορολογηθεί αλλά οι περισσότεροι είναι ως προς τη ΔΟΥ άποροι ή σχεδόν άποροι.

  3. Ρε παιδιά, μόνο οι ηλίθιοι κρατάνε μαύρα λεφτά σε τράπεζες.

    Ας πούμε ότι κάποιος με λάδωσε με 5 μιλιόνια για κάποια βρωμοδουλειά.

    Από τη στιγμή που είναι μαύρα, μπορ΄πω εγώ να τα έχω στην τράπεζα; Μαλάκας είμαι;

    Δεν έχετε δει σε ταινίες που οι βαρόνοι των ναρκωτικών τα ναρκοδολάρια τα έχουν σε ντάνες σε υπόγεια;

    Επειδή δεν μπορούν να τα εμφανίσουν σε τράπεζα.

    Και το τελευταίο. Τόσους λένε ότι βρήκαν με εκατομμύρια στην τράπεζα και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν.

    Άντε να δούμε αν θα τιμωρηθεί κανένας ή αν όλοι βγουν λάδι.

    1. Στην Ελλαδα πας τα κανεις κοκκαλο στο μιλητο σε ενα καζινο, παιζεις και καλα, στα δινει το καζινο πισω ως αφορολογητα κερδη … και αντε γεια.
      Ολα νομιμα αν ειναι να μιλαμε για μαυρα μιλιονια !!!

      1. ΡΑ, επειδή μάλλον την ξέρω καλύτερα τη φάση, δεν μπορείς να κερδίσεις για 20ετία στο καζίνο.
        Εσύ είπες για 20ετία, εγώ θα μιλήσω για κλείσιμο δεκαετίας αλλά όχι ως σήμερα, ως το οικ. έτος 2009, δηλ από το 1999 και μετά που είχε αρχίσει το σημιτικό παραμιλητό και οι φούσκες κλπ.
        Δεν φαντάζεσαι πόσοι θα πάνε μέσα.
         

        1. Δεν καταλαβες … μιλαω κυριολεκτικα.
          Μπαινω εγω και χανω παντα στο μιλητο τα δικα σου μαυρα 5 εκατομμυρια Ευρω στο “ρετζενσυ” καζινο Θεσσαλονικης. Κανενας δεν με ρωταει που τα βρηκα. Αλλωστε τα εχασα.
          Μπαινεις εσυ μετα απο εμενα και τα κερδιζεις παντα στο μιλητο.
          Σου κοβει νομιμη αποδειξη το καζινο που ειναι και καθαρα αφορολογητα λεφτα και εφυγες.
          Σο σιμπλ !!!
           
          Για να σε προλαβω ισως … αυτα που ειπα παραπανω γινονται και σε δοσεις … λιγα λιγα δηλαδη.
          Γι’ αυτο υπαρχουν καζινο στην Ελλαδα αν καταλαβες και πρεπει να ελεγθουν ενδελεχως ποιοι εχουν δηλωσει κερδη απο αυτα αρχης γενομενης απο συστασεως του εκαστοτε καζινο.
           
           

          1. Αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση και πάλι μπορούν να διερευνηθούν. Δεν γίνεται όλοι να έχουν πάρει αμοιβές για μίζες, δεν είναι όλοι υπουργοί και στελέχη.
            Το μέγιστο ποσοστό είναι επαγγελματίες που έχουν χρόνια να κόψουν αποδείξεις.
            Ας πούμε η οδοντίατρός μου, πριν μερικά χρόνια μου έλεγε μέσα στον πανικό οτι έκοψε από λάθος της μία απόδειξη μέσα στο 2007 ενώ δεν είχε κόψει για το 2004, το 2005 και το 2006 και πως θα μπορούσε τώρα να καλύψει τα κενά.
            Της είπα με ευχαρίστηση οτι δεν μπορεί αναδρομικά να θυμηθεί οτι εισέπραξε χρήματα ( κατά μέσο όρο 12 πελάτες τη μέρα έχει) και οτι θα πληρώσει πρόστιμο. Και πλήρωσε. Ε , και? Τα πρόστιμα σ’αυτές τις περιπτώσεις είναι το 1/10 του φόρου που θα πλήρωνε, ή και το 1/20, ανάλογα, κάποιες φορές και το 1/100..ή και το 1/1000. Πας στα κουτουρού και υπολογίζεις.
            Έχουμε καταντήσει να φορολογούμε με τα σημερινα δεδομένα τους “πλούσιους “μικρομισθωτούς και συνταξιούχους και μία πολύυυυυυυυυυυυυυ μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας έχτιζε περιουσίες ενώ, όσο και αν δεν θέλουμε να το βλέπουμε για να μην καλλιεργηθεί κοινωνικό μίσος, τους πληρώναμε από πάνω.
            Δεν θα πρέπει να πληρώσουν? Ας έχουν και αυτοί ένα άγχος και μια υποχρέωση να πουλήσουν κάτι για να ξεπληρώσουν αυτό το κράτος που το τάραξαν σητν αφαίμαξη.
            Ξέρεις σε  τι υψηλό ποσοστό στέρησης πόρων συντελεί αυτή η κατά σύστημα φοροδιαφυγή του ανθρώπου της διπλανής πόρτας?
            Για τα εν μία νυκτί αποκτημένα εκατομύρια, και πάλι, αν υπάρχει θέληση, μπορούν να γίνουν έλεγχοι.

  4. Τα πρόστιμα διαφόρων τεκμηρίων σημαίνουν συνοπτικά πως κάποιος έχει περιουσιακά στοιχεία ακίνητα και κινητά που δεν θα μπορούσε να έχει και να συντηρεί σύμφωνα με τα εισοδήματά του.
    Έτσι, σε καποιον άνεργο που του βρίσκουν ένα σπίτι 200 μ, εξοχικό και ένα 4Χ4, ακόμα και του τα έχει μεταβιβάσει ο πατέρας του ή ό/η σύζυγος κλπ κλπ υπολογίζουν οτι θα πρέπει να έχει κάπου κάποια χιλιάρικα, έστω και στο υπόγειο του σπιτιού του , κάτω από το μαξιλάρι κλπ ώστε να τα συντηρεί, να τα κινεί και όλα τα σχετικά, έτσι , θα βάλουν στον άνεργο π.χ. 4.000 Ε.
    Αυτά φορολογούνται κάπως σαν πρόστιμο, και το φυσικό πρόσωπο πλήρωνε π.χ. 400 Ε.
    Αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο ένα “μπαχτίσι”, ένα “μπουρμπουαρ” στο κράτος.
    Τα άλλα φορολογικά συστήματα δεν επιτρέπουν αυτά τα πράγματα.Αν τα περιουσιακά στοιχεία προέρχονται από δωρεές ή μεταβιβάσεις θα πρέπει να ελεγχθεί αυτός που τα μεταβιβάζει και πάει σκοινί κορδόνι η δουλειά.
    Να πω και πως μπορούν να ελεγχθούν?
    Περισσεύουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή.
    Πάρε τους 15.000 καλύτερους από διάφορες απόψεις και βάλτους 2 χρόνια εργοδοτούμενους από την Τρόικα ή από αλλού θέλεις, να μην εξαρτώνται από αυτό το άσχημο κράτος και τις κεφαλές τους και ζήτησε να σου κάνουν τους επι εικοσαετίας ελέγχους που λέει και ο ΡΑ.
    Κάτι θα βγάλει το καζάνι, είμαι σίγουρη.
     
     
     

  5. [shush]Βγηκε σκατοπουστομπατσος στην Καβαλα πριν 3 ημερες οπως μου ειπε φιλος πριν απο λιγο και του ζητησε ταυτοτητα ενω απλα περπατουσε στο δρομο 10 η ωρα το βραδυ.
    Αρνηθηκε ο φιλος να δωσει ταυτοτητα και ηρθανε αλλοι δυο σκατοπουστομπατσοι για να γινουν πολλοι.
    Τον απειλησανε το φιλο οτι θα τον πανε μεσα και τετοια και ο φιλος τους γαμησε λεκτικα και εφυγε.
     
    Γαμημενα τομαρια κουραδομαγκες ταγματασφαλιτες, σκατοπουστα αστυνομικε διοικητη Καβαλας που αφηνεις να συμβαινουν ολα αυτα κοπροσκυλο ενω οι λαθρο οργιαζουν διπλα σου θα δωσεις λογο.
    Αντε ρε πατε πιαστε κανενα Πακιστανο μαζι με το διοικητη σας στα συνορα πουστοπαιδα που θελετε και Καβαλα … αντε ρε παντε βγαλτε κανα μεροκαματο που θελετε και ταυτοτητα απο Ελληνα πολιτη … αντε μη γινει της πουτανας τωρα.
     [/shush]

    1. Νομικά έχει αυτό το δικαίωμα, ξέρεις οτι ζούμε σε χώρα συνθήκης Σέγκεν, έτσι? Τώρα βέβαια ακριβώς αυτό δεν δικαιολογεί ούτε μισό παράνομο στη χώρα αλλά είναι μια άλλη ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *