Θα σκάσει στα χέρια κράτους-τραπεζών η βόμβα των κόκκινων δανείων ή θα τη φορτώσουν στο λαό;

Οι διατάξεις που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τρόικα επιβάλλει για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μια ρύθμιση πετσοκομμένη που αφορά -αν αφορά- πάρα πολύ λίγους και μόνο για να ωφελήσει, που δεν θα ωφελήσει, τις τράπεζες αναμένεται να αποτύχουν παταγωδώς, όπως άλλωστε συνολικά συνέβη με την πολιτική του Μνημονίου.

Οταν τα κόκκινα δάνεια σκάσουν ως άλλη μια ωρολογιακή βόμβα στην βασανισμένη κοινωνία, όλοι θα τρέχουν και φοβόμαστε τα χειρότερα, δηλαδή μη τυχόν οι αδιάφοροι κυβερνώντες και τραπεζίτες φορτώσουν τα κόκκινα δάνεια στους δανειολήπτες ή και στους συνεπείς φορολογούμενους μέσω νέων ανακεφαλαιοποιήσεων.

Στην Ιταλία ήδη ψάχνουν λύσεις για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνολικά ανέρχονται σε 127,7 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό επί του συνόλου των δανείων. Στην Ελλάδα οκτώ στα δέκα δάνεια είναι κόκκινα, αλλά εσκεμμένα η κυβέρνηση και οι τράπεζες υποβαθμίζουν το θέμα και βάζουν τη σκόνη κάτω από το χαλί. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι οκτώ στα δέκα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά.

Αν η κατάσταση συνεχιστεί, όχι εμείς αλλά η εταιρία αξιολόγησης χρηματοπιστωτικής δυναμικής Moodys προειδοποιεί ότι τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κι άλλο στην Ελλάδα φέτος και το 2014 και ότι οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται!

Χρειάζεται λύση σε επίπεδο ΕΕ

Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έπρεπε να είχε λύσει το ζήτημα υπέρ των δανειοληπτών που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ να πληρώσουν τις τράπεζες διότι απολύθηκαν ή μειώθηκε ο μισθός τους ή για χίλιους δύο άλλους λόγους που συνδέονται με τα τρία χρόνια της κρίσης. Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος κάλεσε όλους τους βουλευτές να παρέμβουν ώστε να βρεθεί λύση για κόκκινα δάνεια που θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών και όχι των τραπεζών ως είθισται, μια λύση που θα περιλαμβάνει όλους τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη στις τράπεζες και όχι συγκεκριμένες ομάδες δανειοληπτών..

Το θέμα έφτασε πρόσφατα στη Βουλή και η απάντηση ήταν… άρτσι μπούρτζι και λουλάς. Δείτε τη:

Με βάση το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του Δεκεμβρίου 2012, «σε ότι αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα ζητήσει από τις βασικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, να αξιολογήσουν, σε συνεργασία και με ειδικούς εμπειρογνώμονες (work-out specialists) που θα προσκληθούν για το σκοπό αυτό, εάν το υπάρχον πλαίσιο και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους είναι αποτελεσματικές».
Όπως ειδικότερα διευκρινίζεται, «στη βάση διεθνώς και ευρέως αποδεκτών πρακτικών, θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο που αφορά σε μέτρα διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης και το πλαίσιο εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.

Η επανεξέταση και αναθεώρηση του πλαισίου θα πραγματοποιηθούν στην κατεύθυνση της διατήρησης της τραπεζικής φερεγγυότητας και της πιστωτικής πειθαρχίας, θα αποφεύγει τη χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα περιορίζονται σε όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».

ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ αντιμετωπίζονται τα προβλήματα;

Μέχρι και τα καθόλου έγκυρα καθότι υποκειμενικά ρεπορτάζ από τις τράπεζες αναφέρουν ότι πέρα από τα ήδη «κόκκινα» δάνεια, τα περίπου 55 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται για περισσότερες από 90 ημέρες, συσσωρεύονται σταθερά, δάνεια με μικρότερη καθυστέρηση. Περί τα 35 δισ. ευρώ ακόμη είναι καθυστερούμενα για πάνω από 30 ημέρες, κάτι που σημαίνει πρακτικά δύο δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα.

Επομένως είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ η κυβέρνηση να αποφασίσει να λειτουργήσει για το κοινό καλό και να παρουσιάσει ρυθμίσεις που θα ωφελήσουν τους δανειολήπτες και όχι τις τράπεζες και για να το πράξει πρέπει να ενημερώσει τις ηγεσίες των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης, το ΔΝΤ ώστε να καταλήξουν σε μια λύση που θα βασίζεται στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και όχι στη φερεγγυότητα των τραπεζών που έτσι κι αλλιώς εξασφαλίζεται με τα αστρονομικά ποσά που δίνει ο λαός κάθε χώρας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η λύση πρέπει να δοθεί με γνώμονα ότι τα νοικοκυριά υπέστησαν την τιμωρία του PSI, του κουρέματος των ομολόγων που αποφάσισε ο διοικητής της Τράπεζας της ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, υπέστησαν την ύφεση, τη μείωση μισθών, την ανεργία, τις περικοπές στην υγεία και στο κράτος πρόνοιας. Υπέστησαν και τη μεγάλη μείωση της αξίας της όποιας περιουσίας είχαν σε ακίνητα ή ακόμα και τραπεζικές μετοχές.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ να εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνεια με βάση της «παλιά τους» αξία και με βάση τους όρους του παρελθόντος.

ΟΣΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ τα παραπάνω, τόσο το συντομότερο θα δοθεί η σωστή λύση τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ανάπτυξη χωρίς ζήτηση από τα νοικοκυριά δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει όσο οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των τραπεζών και αδιαφορούν για την τύχη των δανειοληπτών.

danioliptes.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Θα σκάσει στα χέρια κράτους-τραπεζών η βόμβα των κόκκινων δανείων ή θα τη φορτώσουν στο λαό;”

  1. Το τουρμποκαπιταλιστικο μοντελο μεσα στο οποιο ζουμε και κινουμεθα ειναι στα τελευταια του και δεν προκειται να δωσει λυση στα προβληματα της κοινωνιας τα οποια το ιδιο δημιουργησε.
    Η λυση για τον απλο ανθρωπο απο ‘δω και περα ειναι η αυτονομια.
    Να παραγει μονος του τα καθημερινα αγαθα που καταναλωνει και να μην αγοραζει τιποτα αν αυτο ειναι εφικτο.
    Η τεχνολογια υπαρχει για να ζησουμε αυτονομοι.
    Βασικη προυποθεση των παραπανω ειναι οι ανθρωποι να φυγουν απο τις πολεις και να μετεγκατασταθουν στην υπαιθρο.
     
    Ζουμε κατοχικες στιγμες.
    Στην κατοχη κρυψανε τα τροφιμα, σημερα σεντουκιασανε το χρημα.
    Στην κατοχη δεν μετρουσε το χρημα ομως … μετρουσε το ψωμι.
    Το χρημα ειναι αερας … το ψωμι το πιανεις, το τρως.
    Οποιος δεν θα μπορει η δεν θα θελει να προσφερει πραγματικη εργασια σε μια ομαδα απο δω και περα δεν θα ανταμοιβεται.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *